94 de ani de la votarea Unirii Basarabiei cu România!

Un marş dedicat împlinirii a 94 de ani de la votarea de către Zemstva din Bălţi a cererii de Unire a Basarabiei cu România, va fi organizat la Bălţi sâmbătă, 3 martie, de Plarforma civică ”Acţiunea 2012”. Primăria Bălţi ceruse interzicerea marşului, însă solicitarea a fost respinsă de instanţa de judecată.
Tatiana Chiriac
02.03.2012

Un marş dedicat împlinirii a 94 de ani de la votarea de către Zemstva din Bălţi a cererii de Unire a Basarabiei cu România, va fi organizat la Bălţi sâmbătă, 3 martie, de Plarforma civică ”Acţiunea 2012”. Primăria Bălţi ceruse interzicerea marşului, însă solicitarea a fost respinsă de instanţa de judecată.

Unul din liderii Platformei ”Acţiunea 2012”, Irina Guţu, a declarat că la eveniment sunt aşteptaţi aproximativ 100-120 de tineri. ”Prin această acţiune încercăm să trezim amintirea vie a trecutului, dar şi a prezentului. Şi le facem cunoscut tinerilor faptul că oraşul Bălţi a fost primul care s-a pronunţat pentru Unire”, a menţionat Irina Guţu.

Pe de altă parte, ea şi-a exprimat regretul că, în prezent, la Bălţi situaţia nu este favorabilă pentru acte de unionsim, ba chiar există o anumită ostilitate pentru acestea.

La rândul său, Vitalie Bălan, şef al Direcţiei juridice a Primăriei Bălţi, a declarat pentru Arena.md că municipalitatea a contestat deja la Curtea de Apel decizia instanţei de judecată, prin care s-a permis organizarea acestui marş. Totuşi, el a recunoscut că Legea privind întrunirile le permite organizatorilor desfăşurarea acestei acţiuni.

Reamintim că, în urmă cu 94 de ani, Adunarea Generală a Zemstvei districtului Bălţi a votat o moţiune prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiţionată a Unirii Basarabiei cu România.

Între timp la Chişinău ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a îndemnat Curtea Constituţională şi Consiliul Superior al Magistraturii să formuleze un aviz de expert asupra obiectivului de unire a Republicii Moldova cu România, inclus în statutul Partidului Naţional Liberal (PNL).

Esenţa apelului constă în interpretarea articolului 41 din Constituţie, conform căruia partidele şi alte organizaţii politico-obşteşti ale căror scopuri sau activitate contravin principiilor statului de drept, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, sunt neconstituţionale.

Pe de altă parte, Ministrul Justiţiei face referire la o decizie a Curţii de Apel în care se spune că mesajul unionist emis de formaţiune în campania electorală nu a fost un pericol pentru integritatea ţării. Oficialul s-a adresat magistraţilor de la Curte după ce PNL a solicitat Ministerului Justiţiei modificarea statutului formaţiunii, după ultimul congres, când a fost întrodus drept obiectiv unirea Moldovei cu România.

În cadrul scrutinului local din anul 2011, PNL a folosit lozinca de unire a Republici Moldova cu România, netrezind nici un fel de obiecţii din partea autorităţilor. La sfârşitul toamnei anului 2011, când la congresul PNL a fost enunţat obiectivul de unire, Partidul Regiunilor din Moldova, condus de başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a insistat asupra dizolvării PNL-ului. Formuzal cere declararea partidului în afară legii pentru motivul că „acţiunile acestuia sunt îndreptate împotriva suveranităţii ţării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor