Han Xin, unul dintre cei „Trei Magnifici ai dinastiei Han”

Han Xin, un strateg strălucit.
Han Xin, un strateg strălucit. (Blue Hsiao, Epoch Times)

Han Xin a fost un militar faimos, care a avut o mare contribuţie la fondarea dinastiei Han. Provenind dintr-o familie săracă, a devenit un strateg genial şi a fost numit unul dintre cei „Trei magnifici ai dinastiei Han”.

În tinereţe, ambii părinţi ai lui Han Xin au murit şi el era foarte sărac. Fără a se lăsa descurajat de originea sa, a studiat cu perseverenţă strategia şi tactica militară, având marea ambiţie să devină într-o zi o personalitate. Fără nicio sursă de venit, era nevoit deseori să meargă la casele prietenilor pentru a cere de mâncare. În acele timpuri nu era faimos şi într-o zi a fost certat de soţia prietenului său şi nu a mai primit hrană de la ea. Astfel, a trebuit să meargă la râu pentru a prinde peşte, însă nici acest lucru nu i-a reuşit. A cerşit de la femeile ce spălau rufe la râu şi o doamnă în vârstă de acolo, fiind mai binevoitoare, i-a oferit ceva de-ale gurii.

Fiind sărac, Han Xin era discriminat adesea de către oamenii din jur. Odată a fost oprit în stradă de un grup de golani şi unul dintre ei i-a ordonat lui Han Xin să se târască între picioarele lui sau să-l ucidă cu sabia sa. Han Xin nu a vrut să-l omoare şi să plătească cu viaţa pentru el şi s-a târât printre picioarele huliganului în faţa mulţimii. Această întâmplare a rămas în istorie ca „umilirea lui Han Xin târându-se printre picioare”.

În 209 î.Hr., doi fermieri s-au revoltat împotriva dinastiei corupte Qin. În curând revoltele s-au răspândit peste tot în China. Han Xin s-a alăturat armatei rebele a statului Chu, dar nu a fost luat în serios de către ducele de Chu, oferindu-i-se doar funcţia de gardian. Fiind ofensat de un asemenea tratament, Han Xin l-a părăsit pe ducele de Chu, pentru a se alătura armatei conduse de ducele de Han.

Xiao He l-a recomandat pe Han Xin în numeroase ocazii ducelui de Han şi în cele din urmă acesta a devenit general. În câţiva ani, a obţinut multe victorii remarcabile, a cucerit multe state pentru Han şi a devenit factorul principal în deciderea sorţii războiului aprig dintre Han şi Chu.

În 202 î.Hr., statele Chu şi Han s-au confruntat într-o bătălie decisivă. Ducele de Chu a poruncit celor 100.000 de soldaţi din trupele sale să-l atace frontal pe Han. În calitate de comandant-şef, Han Xin a ordonat trupelor sale de mijloc să se retragă uşor pentru a evita atacul puternic al trupelor Chu. A extins atunci trupele laterale să atace pe flancuri, iar apoi a ordonat trupelor mijlocii să avanseze. Această strategie a permis înconjurarea completă a trupelor lui Chu. Noaptea, Han Xin a ordonat trupelor sale să cânte cântece tradiţionale Chu din toate părţile. Trupele Chu şi-a pierdut spiritul de luptă şi în curând au fost anihilate. Ducele de Chu s-a sinucis şi cinci ani de război între Chu şi Han au luat sfârşit când Liu Bang, a cucerit ţara, cu ajutorul lui Han Xin.

Ulterior, Han Xin s-a întors în oraşul natal cu avere şi onoruri mari. A găsit-o pe doamna care spăla rufele la râu şi care i-a dat mâncare, recompensând-o cu mii de monede de aur. Huliganul care l-a umilit era înspăimântat de întoarcerea lui, însă Han Xin i-a oferit un rang de jos de ofiţer militar, în baza competenţelor sale de luptător de stradă.

Han Xin era respectat de către oameni pentru personalitatea şi realizările sale. A fost cunoscut ca fiind tolerant, credincios şi recunoscător. În ceea ce priveşte talentul militar, era considerat „un strateg genial”. Principiul său de manevrare a trupelor a fost foarte apreciat de strategii militari ulteriori. Potrivit cronicilor istoriei Chinei, el a scris trei capitole la strategia sa militară, dar din nefericire, cartea a fost pierdută.

După ce statele s-au unificat, abilităţile lui Han Xin l-au făcut pe ducele de Han să fie gelos. În curând, el a fost înlăturat de la conducerea militară şi a primit titlul de lord, dar cu autoritate nesemnificativă. Ulterior, a fost plasat sub arest la domiciliu.

În 196 î.Hr. Han Xin a fost transferat la Palat de către prim-ministrul Xiao He, căruia i-a fost mereu recunoscător pentru recomandările făcute anterior, însă a fost executat fiind învinuit de conspiraţie împotriva statului la Palat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură