Evenimentul dedicat Unirii Basarabiei cu România nu este pe placul primăriei Bălţi

Primăria municipiului Bălţi a refuzat să aprobe un eveniment dedicat împlinirii a 94 de ani de la votarea Moţiunii Adunării generale a Zemstvei din districtul Bălţi prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiţionată a Unirii Basarabiei cu România.

Iniţiativa a venit din partea unui grup de simpatizanţi din Bălţi ai Platformei civice Acţiunea 2012. Aceştia au depus la data de 6 februarie o declaraţie prealabilă la primăria Bălţi prin care au anunţat autorităţile publice despre acţiune, cerând să fie asigurată securitatea participanţilor la marş.

La 17 februarie, organizatorii au primit o scrisoare semnată de viceprimarul municipiului Bălţi, Veaceslav Unitilă, prin care au fost înştiinţaţi că organizaţia nonguvernamentală în numele căreia se dorea organizarea marşului nu a fost găsită în registrul ONG-urilor, motiv pentru care marşul nu poate fi autorizat. «Declaraţia a fost semnată în numele unui grup de iniţiativă, iar legea cu privire la întrunirile publice permite ca persoanele fizice să fie organizatori ai acţiunilor de acest gen », ne-a precizat Irina Guţu, unul dintre organizatorii acţiunii.

În acelaşi context, organizatorii au menţionat că autorităţile locale încalcă articolul 6 al Legii cu privire la întrunirile publice şi au cerut autorităţilor centrale, presei şi organizaţiilor din domeniul drepturilor omului să se autosesizeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe