Raportul pe justiţie va fi publicat în două-trei săptămâni

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Raportul interimar privind aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în justiţie va fi publicat de Comisia Europeană în două-trei săptămâni, dar va fi unul tehnic şi nu va conţine evaluări politice, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.

Mult mai important va fi, însă, raportul din vară, care va face şi o evaluare pe cinci ani a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, constituind un fel de concluzie asupra rezultatelor aplicării MCV. În această perspectivă, a subliniat Predoiu, "s-a deprins clar ideea că se impune o asumare hotărâtă a reformelor de către CSM şi de către fiecare magistrat în parte".

Oficialul român a avut, luni, întrevederi la Bruxelles cu Cecilia Malmstrom, comisarul pentru afaceri interne, cu Viviane Reding, comisarul pentru justiţie, precum şi cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, discutând cu interlocutoarele sale despre reforma justiţiei în România în perspectiva raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). "Întâlnirile au fost de substanţă şi cu un pronunţat caracter tehnic", a comentat ministrul român, recunoscând că a fost "contemplat" şi viitorul MCV.

Cătălin Predoiu a spus că a discutat în detaliu cu secretarul general al Comisiei "paşii pe care trebuie să-i facem împreună în perspectiva raportului din vară", dar a precizat că "s-a insistat" în toate cele trei întâlniri avute la Bruxelles pe rolul pe care îl are CSM şi preşedinţii Curţilor de Apel, fiecare magistrat în parte în asumarea reformei şi implementarea măsurilor care au fost până acum adoptate de către Guvern şi Parlament.

Întrebat dacă la nivelul Comisiei Europene sunt în continuare nemulţumiri la adresa CSM, ministrul a spus că "s-a discutat în termeni constructivi cu privire la necesitatea ca în mod real acest Consiliu să-şi asume reforma prin măsuri concrete".

Pe de altă parte, întrebat dacă raportul va surprinde cazurile urmărite de ANI sau cazul Apostu, ministrul a confirmat că activitatea Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) şi DNA "arată bine", iar rezultatele lor vor fi, în opinia sa, "apreciate pozitiv".

Despre ANI, ministrul a spus că "atât timp cât ANI deranjează, pe undeva înseamnă că-şi face treaba" şi acest lucru este apreciat la Bruxelles.

În ceea ce priveşte posibilitatea ridicării MCV, Cătălin Predoiu a fost evaziv şi a spus că până atunci preferă să vorbească despre îndeplinirea obiectivelor din Mecanism. "Asta este singura discuţie serioasă şi în aceşti parametri s-a discutat", a punctat ministrul.

Întrebat care este disponibilitatea Comisiei Europene faţă de ridicarea MCV, Predoiu a spus că "în faţa realizărilor concrete din teren nu pot fi invocate contraargumente, deci cheia acestei probleme se află în primul rând în mâna magistraţilor noştri".

Întrebat dacă, personal, crede că Mecanismul ar trebui menţinut, ministrul justiţiei a arătat că Mecanismul "a avut valenţe pentru reformele din ţara noastră" şi a subliniat că "noi trebuie să ne asigurăm că aceste reforme devin ireversibile, că nu pot să existe întoarceri înapoi".

"Din momentul în care această masă critică este acumulată, din momentul în care vom reuşi în lunile care urmează să implementăm cu succes şi noul Cod de procedură civilă, să continuăm track-record-ul pozitiv al DNA, al ANI, să implementăm noile reglementări privind promovarea la Înalta Curte, dar şi răspunderea disciplinară a magistraţilor, cred că premisele sunt foarte pozitive", a răspuns Predoiu.

El a subliniat că menţinerea sau nu a Mecanismului depinde şi de "un anumit sentiment de confort în ceea ce priveşte normalitatea desfăşurării anchetelor şi proceselor penale, în ceea ce priveşte normalitatea desfăşurării proceselor civile", care trebuie să fie confirmată de către specialişti, de către statistici şi în acelaşi timp de către Ministerul Justiţiei şi membrii CSM.

Ministrul a arătat că au fost extrem de apreciate reuşitele din ultimele luni, în special punerea în aplicare a noului Cod Civil şi legea privind responsabilitatea disciplinara a magistraţilor.

În acelaşi timp, a spus Predoiu, "a fost subliniată necesitatea de a continua cu măsuri pregătitoare pentru punerea în aplicare a noului Cod Civil, începând cu data de 1 iunie 2012, şi finalizarea alocărilor de resurse umane din sistem în perpespectiva punerii în aplicare a Codurilor Penal şi de procedură penală".

În ceea ce priveşte Strategia naţională anticorupţie elaborată de Ministerul Justiţiei, aceasta "a fost extrem de apreciată", iar România îşi va coordona eforturile de implementare a acestei strategii cu eforturile de promovare a pachetului anticorupţie la nivel european.

"Întâlnirile au avut un caracter pronunţat constructiv, cu concluzii foarte pozitive pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni", a asigurat ministrul justiţiei. El a menţionat că înţelege că fiecare măsură de reformă naşte dezbateri şi discuţii, dar spune că aşa se întâmplă într-o societate deschisă şi nu doreşte să se creeze "impresia unei fracturi între MJ şi sistemul judiciar. Faptul că uneori liderii sistemului judiciar au avut alte opinii nu trebuie să conducă la ideea că vom stopa reformele. Reformele vor continua, sunt un bun necesar pentru sistemul judiciar şi pentru societatea românească", a spus ministrul.

Predoiu a ţinut să remarce că, din punct de vedere instituţional, ceea ce se mai poate constata în ultimele luni este "o voinţă politică destul de clară, care împinge înainte reformele în justiţie" şi a precizat că are în vedere nu numai poziţia Guvernului şi a coaliţiei care sprijină Guvernul, ci şi "voturi care vin din opoziţie şi care au venit din opoziţie atunci când au fost sprijinite proiectele de legi consacrate reformei".

Reformele în justiţie "au căpătat o altitudine transpartinică, ele sunt împinse înainte de către Guvern, dar au fost punctual sprijinite şi de către opoziţie şi asta cred că este un detaliu care dă confort Comisiei, că ele vor continua, indiferent de evoluţiile politice din România. Reformele din justiţie, sistemul judiciar românesc trebuie privit separate de orice dispute politice", a conchis ministrul justiţiei.

Despre opoziţia Olandei faţă de aderarea la Schengen, ministrul a precizat că nu a constituit un subiect de discuţie pe agenda discuţiilor purtate la Bruxelles, dar l-a evocat "tangenţial" în aceiaşi parametri şi anume că între cele două mecanisme atât România, cât şi CE nu fac nicio legătură. "În ceea ce priveşte poziţia Olandei, noi trebuie să continuăm să dezvoltăm pe canale diplomatice diligenţele noastre, astfel încât să determinăm o poziţie corectă în marginea Tratatelor cu privire la accesul României în spaţiul Schengen", a mai declarat Cătălin Predoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne