Crucişătorul USS Vella Gulf, echipat cu sistem antirachetă, face sâmbătă o escală la Constanţa

Crucişătorul american USS Vella Gulf, cu rachete dirijate la bord şi echipat cu sistemul de apărare antirachetă AEGIS, va ajunge sâmbătă în Portul Constanţa, în contextul colaborării dintre Marina Statelor şi Forţele Navale Române, anunţă Ambasada Statelor Unite.

Sistemul de apărare antirachetă AEGIS reprezintă prima fază a abordării europene adaptive în etape privind apărarea antirachetă. România va participa la a doua fază a programului, care va începe în 2015 şi care implică amplasarea unor interceptori tereşti la baza Deveselu, judeţul Olt.

Vizita crucişătorului din clasa Ticonderoga contribuie la continuarea eforturilor Flotei a VI-a a SUA de a dezvolta parteneriate cu statele europene şi de a spori siguranţa şi securitatea maritimă, precizează Ambasada SUA.

"În scopul continuării colaborării cu aliaţii şi promovării păcii şi stabilităţii regionale, navele americane efectuează periodic vizite în portul Constanţa. Membrii marinei americane vor colabora strâns cu Forţele Navale Române la programe de pregătire bilaterală şi în cadrul NATO, atât atunci când nava se va afla staţionată în port, cât şi atunci când ea se va afla în apele Mării Negre", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Nava are un deplasament de 11.373 tone, 173 m lungime, 16,8 m lăţime şi un pescaj de 10,2 m. Viteza maximă este de 30 noduri. Echipajul este alcătuit din 350 de marinari.

În scopul continuării colaborării cu aliaţii şi promovării păcii şi stabilităţii regionale, navele americane efectuează periodic vizite în portul Constanţa. Membrii marinei americane vor colabora strâns cu Forţele Navale Române la programe de pregătire bilaterală şi în cadrul NATO.

USS Monterey a fost primul crucişător echipat cu AEGIS care a vizitat Portul Constanţa, în 2011.

Escala, care a avut loc între 22 şi 25 iunie anul trecut, a fost criticată vehement de ruşi. Moscova s-a arătat "surprinsă de vizita neaşteptată" şi a susţinut că Statele Unite încalcă o înţelegere strategică trimiţând un crucişător echipat cu rachete de croazieră în Marea Neagră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne