Miniştrii Apărării din România şi Bulgaria au apreciat nivelul foarte bun al cooperării militare

Relaţiile militare dintre România şi Bulgaria, participarea la operaţiile conduse de NATO, precum şi aspecte ale cooperării în cadrul iniţiativelor regionale din Europa de Sud-Est şi din Regiunea Mării Negre au fost principalele subiecte abordate, miercuri, de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, în cadrul întâlnirii cu omologul său bulgar, Anyu Angelov.

Potrivit MApN, în cadrul întâlnirii, cei doi miniştri au apreciat nivelul foarte bun al cooperării militare, derulată în mai multe domenii şi iniţiative regionale, şi au subliniat importanţa dezvoltării acesteia în beneficiul întăririi stabilităţii în sud-estul spaţiului Uniunii Europene şi NATO şi al dezvoltării capabilităţilor celor două armate.

Referindu-se la cadrul legislativ al cooperării militare şi la semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind operaţiile transfrontaliere de poliţie aeriană, ministrul Gabriel Oprea a subliniat importanţa deosebită a Acordului pentru ambele părţi "deoarece creează cadrul juridic de desfăşurare a acestui tip de misiuni, inclusiv pentru operaţii transfrontaliere (cross-border) şi răspunde tuturor recomandărilor pe această temă, reiterate cu fiecare ocazie de către structurile operaţionale ale NATO".

"Acordul stabileşte principiile generale de cooperare între părţi, precum şi completările naţionale specifice care nu se regăsesc în reglementările NATO actuale în acest domeniu. Semnarea Acordului are o semnificaţie aparte oferind, în contextul excelentelor relaţii bilaterale româno-bulgare, un model de cooperare în acest domeniu, care poate fi utilizat şi cu alte state din regiune", a declarat ministrul Gabriel Oprea.

În contextul cooperării regionale, ministrul Oprea l-a asigurat pe omologul său bulgar că România va continua să sprijine activ proiectele din cadrul Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM) şi a apreciat că BLACKSEAFOR va continua să joace un rol important în creşterea încrederii şi interoperabilităţii forţelor navale ale statelor riverane Mării Negre.

Ministrul Gabriel Oprea a punctat, în cadrul întâlnirii, importanţa dezvoltărilor din domeniul apărării antirachetă, care reprezintă un subiect de actualitate pe agenda NATO, pentru care România şi-a exprimat susţinerea în mod constant.

"Această orientare porneşte de la ataşamentul României faţă de principiul indivizibilităţii securităţii şi al solidarităţii aliate şi urmăreşte dezvoltarea unui sistem care să asigure protecţie împotriva rachetelor balistice pentru întregul teritoriu al aliaţilor europeni", a subliniat oficialul român.

De asemenea, ministrul Oprea a evidenţiat faptul că sistemul american de apărare antirachetă care va fi instalat pe teritoriul României va reprezenta o contribuţie semnificativă la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă în cadrul NATO, iar participarea noastră în acest proiect va reprezenta, în acelaşi timp, o contribuţie naţională la viitorul sistem al Alianţei.

La rândul său, ministrul Anyu Angelov a apreciat că dialogul militar dintre cele două ţări vecine se desfăşoară la un înalt nivel şi cu perspective certe de dezvoltare şi a adresat ministrului Gabriel Oprea invitaţia de a efectua o vizită oficială în Republica Bulgaria.

"Consider că ministerele noastre pot coopera pe viitor chiar mai strâns în domenii de interes reciproc, cum ar fi securitatea regiunii noastre, unde România şi Bulgaria pot identifica şi promova poziţii comune", a declarat ministrul bulgar al apărării, potrivit MApN.

În acelaşi context, ministrul Angelov a exprimat dorinţa părţii bulgare de intensificare a dialogului bilateral, atât la nivel înalt, cât şi în cadrul unor comitete de experţi, în vederea explorării beneficiilor comune care pot rezulta în domeniul implementării conceptului de Smart Defense, lansat de secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, la Bucureşti, pe timpul lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO.

Ministrul bulgar al apărării a felicitat România pentru semnarea Acordului cu Statele Unite ale Americii în vederea amplasării unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice în ţara noastră.

Ministrul Anyu Angelov a subliniat că iniţiativa reprezintă un pas important în domeniul securităţii teritoriului european aliat şi că această realizare este salutată de Republica Bulgaria, al cărei teritoriu va beneficia direct de protecţia oferită de sistemul american.

Întâlnirea dintre cei doi miniştrii ai apărării a avut loc la sediul MApN şi a precedat şedinţa comună a Guvernelor României şi Bulgariei.