Baconschi le-a cerut ambasadorilor UE sprijin pentru aderarea României la Schengen

Șeful diplomației române, Teodor Baconschi. (www.mae.ro)
Epoch Times România
07.09.2011

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut marţi o întrevedere cu ambasadorii din statele membre ale Uniunii Europene la Bucureşti, solicitând ţărilor sprijin pentru aderarea României la Schengen, informează MAE.

Reuniunea a fost organizată de Ambasada Poloniei în România, în contextul exercitării de către Polonia a mandatului Preşedinţiei Consiliului UE (semestrul II 2011).

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul României pentru îndeplinirea obiectivelor Preşedinţiei poloneze a Consiliului UE, subliniind necesitatea avansării agendei europene, din perspectiva priorităţilor vizând consolidarea guvernanţei economice, perspectivele financiare ale Uniunii, procesul de extindere, consolidarea acţiunii externe a Uniunii.

În acelaşi timp, ministrul Teodor Baconschi a solicitat sprijinul statelor membre pentru obiectivul aderării României la Schengen şi a reiterat disponibilitatea părţii române de a coopera în continuare cu statele membre pentru adoptarea unei decizii în acest sens pe durata Preşedinţiei poloneze a Consiliului UE.

În cadrul întrevederii, ministrul Afacerilor Externe a punctat, de asemenea, o serie de elemente de interes pentru România, rezultate în urma contactelor diplomatice desfăşurate la nivel european, precum şi în cadrul întrevederilor bilaterale avute de partea română în ultima perioadă.

Totodată, ministrul Baconschi a transmis ambasadorilor UE adeziunea fermă a României la principiile fondatoare ale Uniunii Europene, insistând asupra dreptului legitim al cetăţenilor români la liberă circulaţie, precum şi accesul pe piaţa forţei de muncă în statele membre UE.

Teodor Baconschi a condamnat tendinţele eurosceptice: „Proiectul european cu tot ceea ce implică acesta – coeziune, solidaritate, voinţă comună şi o piaţă unică eliberată de constrângeri – trebuie să continue. Nu poate fi conceput un alt viitor pentru o Europă care vrea să conteze la nivel global”.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa unei acţiuni consistente şi angajate a Uniunii, în contextul evoluţiilor şi transformărilor dramatice din vecinătatea sa, pentru a promova în relaţia cu statele respective valorile democratice şi principiile fundamentale care stau la baza proiectului european, potrivit MAE.

A subliniat că este esenţială implicarea pragmatică a Uniunii în vecinătatea sa estică şi a reiterat sprijinul României pentru ca viitorul Summit al Parteneriatului Estic (Varşovia, 29-30 septembrie 2011) să transmită un mesaj ambiţios asupra perspectivei europene a statelor partenere, care au făcut progrese pe calea reformelor şi care fac dovada angajamentului lor pro-european. A evocat în acest context concluziile pozitive ale discuţiilor avute cu omologul său din Republica Moldova, în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, care au reliefat determinarea autorităţilor de la Chişinău pentru menţinerea unui parcurs accelerat al reformelor şi continuarea îndeplinirii angajamentelor asumate în dialogul cu Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor