Uganda ar putea fi urmatoarea tara afectata de malnutritie, avertizeaza ONU

Copil suferind de malnutritie in Moroto, Africa
Copil suferind de malnutritie in Moroto, Africa (WALTER ASTRADA / AFP / Getty Images)

Uganda ar putea fi urmatoarea tara afectata de rate alarmante de malnutritie din cauza secetei care a starnit deja foamete in sudul Somaliei si infometare in Kenya, Etiopia si Djibouti, a avertizat marti Organizatia Natiunilor Unite.

Zone de insecuritate alimentara au fost deja detectate in zonele de nord lovite de seceta ale Ugandei, a treia cea mai mare economie din estul Africii, a spus Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a Natiunilor Unite.

"Uganda ar putea fi urmatoarea tara lovita de malnutritie alarmanta si conditii de seceta," a declarat Sandra Aviles de la FAO intr-un rezumat de presa.

Se estimeaza ca aproximativ 600.000 de oameni din zona predispusa la seceta din nordul Ugandei se confrunta in prezent cu insecuritate alimentara moderata, corespunzand fazei a doua pe o scara a ONU, unde nivelul cinci inseamna foamete, a declarat ea pentru Reuters.

"Conditii de seceta trebuie monitorizate pentru ca se raspandesc ca focul", a spus ea.

Foametea a fost declarata in cele doua regiuni din sudul Somaliei, dar ar putea include cat mai curand inca sase regiuni ale natiunii, a declarat luni seful umanitar a ONU.

Circa 12.4 milioane de oameni din Kenya, Etiopia, Somalia si Djibouti au deja mare nevoie de ajutor din cauza celei mai grave secete din ultimii 60 de ani, a afirmat sub-secretarul-general si coordonatorul situatiilor de salvare si urgenta al ONU, Valerie Amos, la New York.

Organismul mondial a folosit marti transportatori aerieni pentru a oferi spatiu gratuit sau la pret redus pentru transportul de alimente pentru copii care sufera de foame in regiune.

"Exista peste 2,3 milioane de copii subnutriti acut in Cornul Africii. Mai mult de o jumatate de milion vor muri daca nu primesc ajutor in cateva saptamani," a spus Marixie Mercado de la Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Zeci de mii de somalezi au murit deja de foame sau de boli cauzate de acesta, jumatate din ei sunt copii sub varsta de cinci ani, a relatat Organizatia Natiunilor Unite.

UNICEF are 5.000 de tone de produse alimentare si terapeutice suplimentare stocate in Franta, Belgia si Italia, suficient pentru a alimenta 300.000 de copii subnutriti, timp de o luna. Agentia trebuie sa aduca pe calea aerului 400 de tone de provizii in centrele sale regionale din Nairobi in fiecare saptamana, o operatiune costisitoare, pana cand va reusi sa configureze o conducta de alimentare pe mare in aproximativ 6 saptamani.

Cu alimentatie terapeutica, un copil subnutrit se poate recupera pe deplin in 4 pana la 6 saptamani, a declarat Mercado.

British Airways, Lufthansa, UPS si Virgin s-au oferit sa transporte intre 15 si 50 de tone pe saptamana pentru o perioada limitata, a spus ea.

Cargolux, cea mai mare companie aeriana transportatoare din Europa, s-a oferit sa aduca 107 tone din Luxemburg in Nairobi, a relatat ea.

Criza a fost intensificata de luptele din Somalia, o mare parte a tarii fiind controlata de militiile islamiste al-Shabaab care impiedica agentii umanitari sa efectueze aprovizionarea.

"Incercam sa furnizam programe 'bani pentru munca', ajutand agricultorii si crescatorii loviti de foamete din Somalia sa isi hraneasca familiile lor," a declarat marti Aviles de la FAO.

Refugiati somalezi care fug de violente si seceta continua sa se deplaseze inspre Kenya, mai mult de 40.000 sosind in luna iulie in taberele intinse de la Dadaab, care adapostesc acum mai mult de 420 de mii de persoane, potrivit Inaltului Comisar ONU pentru Refugiati (UNHCR).

"Aceasta este cea mai mare rata lunara de noi veniti din tabara cu o istorie de 20 de ani", a spus purtatorul de cuvant al UNHCR, Fatoumata Lejeune-Kaba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe