SUA: Membrii Congresului sustin libertatea Falun Gong

Andrea Hayley
25.07.2011

Washington - Peste 1000 de practicanti Falun Gong si sustinatori s-au adunat pe Capitol Hill pe 15 iulie in Washington pentru a marca cei 12 ani de persecutie a practicii spirituale pasnice Falun Gong (sau Falun Dafa) in China.

O rezolutie de senat introdusa pe 13 iulie cere Senatului sa marcheze comemorarea oficiala a zilei de incepere a persecutiei Falun Gong de catre Partidul Comunist Chinez (PCC). De asemenea cere PCC sa "opreasca acum si pentru totdeauna" campania sa de persecutie si recunoaste "miscarea Tuidang, prin care cetatenii chinezi pot sa renunte la legaturile lor cu PCC si organizatiile afiliate".

Rezolutia este prima introdusa in Senat si de asemenea prima rezolutie de guvern SUA care recunoaste Tuidang, o miscare pasnica in crestere a chinezilor care se retrag din partidul comunist. Adunarea de acest an, tinuta anual, sarbatoreste apropierea pragului de 100 de milioane de chinezi care au renuntat la partid incepand cu 2004.

"Gasesc deplorabil ca guvernul Republicii Populare Chineze protejeaza libertatea de religie si de practica spirituala a cetatenilor doar daca se inchina autoritatii partidului comunist - iar daca nu, cum e si cazul Falun Gong, ordoneaza o campanie intensiva si neiertatoare impotriva lor, care include rapiri, detentii si tortura pentru cei care refuza se dezica de practica", a declarat Robert Menendez (D-N.J.), co-sponsor al S.Res.232 intr-un comunicat. Senatorul Tom Coburn (R-Ok) a sponsorizat si el S.Res.232.

Falun Gong expune o invatatura bazata pe principiile universale de adevar, compasiune si toleranta. Practica implica un set de exercitii lente si meditatie, care imbunatatesc sanatatea si starea de bine, conform Falun Dafa Information Center, o sursa oficiala de informare pentru Falun Gong.

Un numar de legislatori au participat la adunarea anuala a grupului pentru a-si arata sustinerea pentru drepturile omului ale Falun Gong si sa ceara incheierea persecutiei. Multi membri ai Camerei si ai Senatului au trimis scrisori de sustinere. Stephen Hunter a citit un discurs al Rep. Robert Andrews (D-NJ).

"Persecutie Falun Gong trebuie sa inceteze si trebuie sa inceteze acum", a declarat Rep. Ileana Ros-Lehtinen (R-FL.) o sustinatoare veche a drepturilor practicantilor Falun Gong si sponsor al rezolutiei Camerei prin care condamna persecutia, rezolutie votata aproape in unanimitate in martie 2010.

Rep. Sam Farr (D-CA) a declarat ca unul din cele mai importante responsabilitati ale unui membru al Congresului este de a proteja drepturile omului.

Comparand practicantii Falun Gong cu Rev. Martin Luther King Jr. si Mahatma Gandhi, Farr a declarat "incalcarile drepturilor omului de oriunde trebuie sa ingrijoreze pe toata lumea de oriunde."

Vorbind sutelor de practicanti Falun Gong, care au stat pe cateva randuri in fata podiumului, tinand pancarde cu cei omorati si torturati la comanda PCC, Farr a afirmat "continuati cu protestele non-violente."

Incepand cu 1999, cand a inceput persecutia, peste 6000 de practicanti Falun Gong au fost trimisi in inchisoare, peste 100 000 in lagara de reeducare prin munca fortata, iar mai mult de 3000 au murit in custodia politiei, a declarat Rep. Gus Bilirakis (R-FL).

"Nedreptatile sfruntate, cum sunt cele suferite de practicantii Falun Gong si altii aflati in tinta Partidului Comunist Chinez, sunt inacceptabile intr-o lume civilizata si trebuie incheiata chiar acum", a declarat Bilirakis.

Tuidang

Miscarea Tuidang laudata in Res. 232 a inceput dupa publicarea unei serii de editoriale in ziarul de limba chineza din strainatate Dajiyuan (The Epoch Times in chineza).

Editorialele au detaliat istoria PCC, in mod particular incalcarile drepturilor omului si campaniile trecute cum ar fi Revolutia Culturala din anii 1960 si 1970 si masacrul din Piata Tiananmen din 1989.

Curand dupa publicarea editorialelor, website-ul Dajiyuan a inceput sa primeasca scrisori din partea cititorilor prin care acestia renunta la legaturile lor cu PCC. Acele scrisori, incluzand unele din partea unor intelectuali proeminenti, profesori si politisti in haine civile, vorbesc de suferintele indurata in comunism. Ziarul a inceput sa faca o sinteza a declaratiilor. Vorba s-a raspandit, iar miscarea a crescut din ce in ce mai mare in fiecare zi.

"Este o miscare masiva, pasnica si non-violenta care se intampla in China; Este trezirea constiinei si moralitatii in China si este ireversibila", a declarat profesorul Sen Nieh, purtator de cuvant pentru Asociatia Falun Dafa D.C., si unul din organizatorii adunarii.

"Tuidang este despre construirea unei miscari care sa submineze partidul comunist din interior. Este ca o gaura de scurgere, care nu are nimic dedesubt, iar in curand pamantul de la baza pur si simplu se scufunda", a declarat Smith.

"Aceasta rezolutie va da si mai multa putere chinezilor sa se rupa de lanturile conducerii despotice a PCC si sa obtina in cele din urma libertatea bine meritata", a declarat Rong Yi, presedinte al Centrului de Servicii Globale pentru Demisia din Partidul Comunist Chinez, cu sediul in Flushing, New York.

Smith, presedinte al Subcomitetului pentru Africa, Sanatate Globala si Drepturilor Omului, a declarat ca el planuieste sa introduca o rezolutie similara in Camera Reprezentantilor.

Sfidarea raului

"Noi ca fiinte umane trebuie sa fim impreuna. Oamenii buni ai lumii trebuie sa stea impreuna impotriva tiraniei, nedreptatii si a suferintei umane care este adusa de regimul dictatorial din China", a declarat Rep. Dana Rohrbacher.

"Acest fapt este foarte important de inteles pentru americani - ca acea forta din lume - daca permiti unei forte rele ca aceea sa continue fara sa fie sfidata, atunci acea forta rea ne va afecta intr-o zi si pe noi aici", a adaugat Rohrbacher.

Smith a declarat ca a fost incurajat de posibilitatea ca China chiar sa devina o democratie prin puterea miscarii Tuidang.

"Daca China ar fi democratie, nu ar mai fi o amenintare globala - ei nu vor mai invada Taiwan, nu vor mai ameninta insulele sau tarile ASEAN sau orice altceva, din cauza ca ar fi democratie", a declarat el.

Jin Pang, fiica unui practicant Falun Gong detinut in China la Jocurile Olimpice din Beijing 2008, a declarat ca avea numai 15 ani cand a inceput persecutia, dar inca isi aminteste totul.

"Nu este numai familia mea, ci si mama mea, matusa mea si toti oamenii pe care ii cunosteam in fiecare zi au fost persecutati pana la moarte - exista inca mii si milioane de practicanti Falun Gong aflati in inchisori."

Pang afirma ca se simte norocoasa ca poate sa participe la o asemenea adunare cu atatea VIP-uri si membri ai organizatiilor drepturilor omului care sustin Falun Gong.

"Am credinta ca vocile lor pot incuraja pe oamenii care sufera acolo, cum ar fi mama mea", a afirmat Pang.

Dr. Scott Flipse, vicedirector pentru politica si cercetare in Comisia SUA asupra Libertatii Internationale a Religiei, si reprezentantii unui numar de ONG-uri proeminente, incluzand Amnesty International si Hudson Institute, au vorbit la eveniment.

Dr. Sue Gunawardena-Vaughn, manager senior de program cu Freedom Housse, co-sponsor al adunarii, a declarat "Freedom House ramane foarte ingrijorat despre abuzurile continue asupra drepturilor omului comise impotriva practicantilor, familiilor lor si din ce in ce mai mult asupra avocatilor."

Gunawardena-Vaughn a declarat, "In ultimii 12 ani, practicantii Falun Gong si familiile lor au suferit foarte mult in mainile partidului comunist, doar pentru ca isi exercita dreptul lor fundamental la libertatea de credinta si exprimarea pasnica a punctului lor de vedere."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor