Cum calculeaza Beijingul Pretul Barajului Trei Defilee

Barajul Trei Pasuri in centrul provinciei chineze Hubei 22 iulie 2009.
Barajul Trei Pasuri in centrul provinciei chineze Hubei 22 iulie 2009. (AFP / AFP / Getty Images)

Construit ca un simbol al modernizarii Chinei si promovat de regimul chinez ca fiind un succes social si economic, barajul hidroelectric Trei Defilee taie raul Yangtze in provincia Hubei, din centrul Chinei. Barajul Trei Defilee este cel mai mare si mai controversat proiect hidroelectric din istorie. Dezbaterile s-au invartit in jurul proiectului vreme de decenii, incepand cu faza de propunere in anii 1980, si continuand cu constructia ulterioara.

Proiectul a fost lovit de coruptie, costuri ascendente, probleme tehnologice, incalcari ale drepturilor omului si dificultati pentru stramutati. Barajul a cauzat inundarea a numeroare situri arheologice si culturale, stramutarea a aproximativ 1,24 milioane de oameni, si schimbari ecologice semnificative, inclusiv un risc crescut al alunecarilor de teren.

In timpul fazei de votare a proiectului, doua treimi din delegati au votat pentru, iar Barajul Trei Defilee a fost aprobat oficial de Congresul Popular Chinez in 1992. Pretul Barajului a explodat, de la suma aprobata de 57 miliarde de yuani (8,35 miliarde USD) la 180 miliarde yuani (peste 26 miliarde dolari), pana la finele lui 2008. Oficialii au declarat ca vor mai avea nevoie de inca 100 miliarde yuani (14.6 miliarde dolari) pentru a rezolva problemele create de ridicarea barajului.

Printre probleme se afla proviziile putine de apa actuale din China. "A plouat mult mai putin, a fost o seceta mult mai accentuata, si creste potentialul aparitiilor unor epidemii," a declarat Geroge Davis, un specialist in medicina tropicala, din cadrul Centrului Universitar Medical Washington, care a lucrat in Bazinul Raului Yangtze si in provinciile din apropiere vreme de 24 de ani. "Cand vine vorba de schimbari ale mediului, implementarea Barajului Trei Defilee si rezervorul reprezinta 'stra-strabunicul' tuturor schimbarilor."

Oricum, in 2009, Partidul Comunist Chinez a promovat barajul ca fiind o realizare majora a celor 60 de ani de conducere. Oficialii au sustinut si ca "Barajul Trei Defilee au economisit 20 de miliarde de yuani (2,9 miliarde USD)."

Dr. Wang Weiluo este un inginer chinez care a participat la studiul de fezabilitate al proiectului Trei Defilee, in anii 1980. De asemenea, el are un doctorat in planificarea teritoriala si lucreaza in prezent pentru o firma de inginerie din Germania. In cartea sa, "Noroc si Ghinion," Wang critica multe aspecte ale mega-proiectului, precum controlul inundatiilor, nagivatia si functiile energetice. Intr-un interviu recent acordat postului de radio Sound of Hope, Wang a comentat cine a avut beneficii de pe urma Barajului Trei Defilee.

"Desigur, ar trebui sa folosim bugetul alocat de Congresul Popular National, corpul legislativ numarul unu in China, ca fiind un punct de referinta," a declarat Wang. "Bugetul aprobat de CPN pe 3 aprilie 1992 a fost de 57 miliarde de yuani (8,35 miliarde USD), suma ce include construirea barajului propriu-zis, stramutarea rezidentilor, si transmisia pe distanta lunga. Asadar, costul total ar fi fost de 37 miliarde de yuani (5.4 mld USD), daca ar fi fost economisiti 20 de miliarde yuani. Totusi, costul raportat a fost de 180 miliarde yuani (26.3 mld USD). Ar trebui sa spunem ca a costat cu 120 de miliarde mai mult."

"Doi ani mai tarziu, Consiliul de Stat a dublat aproape suma la 90 miliarde (13 miliarde USD), excluzand costurile construirii retelei electrice. Este o dovada suficienta pentru a demonstra ca pretul propunerii trimise catre CPN a fost scazut pentru a fi aprobat si pentru a pacali poporul sa il sustina. Cu alte cuvinte, Consiliul de Stat a sfidat corpul legislativ numarul unu si l-a folosit ca pe o stampila automata."

Cand fac referinte la Proiectul Barajului, autoritatile si expertii din China folosesc adesea termeni precum "investitie statica" si "investitie dinamica." Dr. Wang explica: "Sa luam exemplul de a cumpara o casa de un milion de yuani. Un milion este investitia pe care trebuie sa o faci astazi pentru a obtine casa. In China, acest lucru este denumit investitie statica. Cele 57 miliarde aprobate de CPN si cele 90 de miliarde aprobate de Consiliul de Stat sunt toate considerate investiti statice.

Consiliul de Stat a lansat atunci un alt termen, 'investitii dinamice,' dupa cea 'statica' de 90 de miliarde. O sa folosesc acelasi exemplu. Daca nu ai un milion de yuani, trebuie sa imprumuti de la banca. Banca va percepe dobanda. In China, investitia dinamica inseamna investitia statica plus dobanda. Asadar, presupusul cost dinamic s-a dublat din nou si a ajuns la suma de 205 miliarde."

"Totusi, termenul de investitie statica, acceptat international, deja ia in considerare si dobanzile percepute de banci. Autoritatile chineze nu pot calculata costul astfel deoarece nu au imprumutat bani de la nicio banca. In schimb, autoritatile au subventionat mare parte din proiect prin intermediul unei taxe speciale, denumita 'Fondul Construirii Barajului Trei Defilee.'"

Fondul Construirii Barajului Trei Defilee a fost creat fara o audiere sau o aprobare a CPN. Din 1992, platitorii de taxe si impozite din intreaga tara au fost loviti de taxe aditionale pe fiecare kWh la factura de electricitate. Taxa a fost initial hotarata la 0.003 yuani pe kWh, crescand la 0.004 yuani in 1994, si ajungand la 0.007 in 1996. De-a lungul duratei de ridicare a proiectului, adica vreme de 16 ani, poporul chinez a platit mai mult de 90 miliarde yuani (13 miliarde dolari) pentru masivul proiect.

Comentand asupra acestor lucruri, Wang a spus: "Conform raportului de audit din 2007, intocmit de Biroul National de Audit, 280 de milioane de yuani din cele 9.6 miliarde alocate in 2004 si 2005 au fost insusite pe nedrept de autoritatile locale. Masivul proiect a devenit gaura neagra a coruptiei. Costul total al stramutarii a fost de 70 de miliarde yuani (10.25 miliarde USD) si fiecare persoana ar fi trebuit sa primeasca 40.000 de yuani. Cu toate acestea, fiecare migrant nu a primit decat intre 5000 (732 USD) si 8000 yuani (1172 USD). Unde s-a dus restul banilor ramane un mister. Regimul comunist nu are curajul sa declare ceva in fata celor 150 milioane de migranti, intrucat le datoreaza acestora prea mult."

Conform raporturilor media din China, tinutul Wushan, o regiune model pentru proiectul migratiei BTD, a delapidat aproximativ 30 milioane yuani in fiecare an. Primele 12 generatoare hidro-electrice achizitionate la preturi exorbitante din Brazilia nu au indeplinit conditiile contractuale, dupa ce grupul care s-a ocupat de achizitii a calatorit in toata lumea. O nota aditionala o reprezinta faptul ca Jin Wenchao, seful Corporatiei de Dezvoltare Economica Trei Defilee, o companie ce trebuia sa furnizeze servicii de sustinere pentru proiect, a fost dat disparut, impreuna cu suma de 1,2 miliarde yuani (1,75 milioane dolari).