13 septembrie - Ziua Pompierilor din România. Interviu cu un pompier

164 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii. Pentru pompierii din România, ziua de 13 septembrie este un prilej de a rememora eroica bătălie din Dealul Spirii. Locul pe care în prezent se află amplasat Palatul Parlamentului, s-a transformat în urmă cu 164 de ani într-un câmp de bătălie.
Pompieri la stingerea unui incendiu. (Epoch Times România)
Ioana Statescu
13.09.2012

164 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii

Pentru pompierii din România, ziua de 13 septembrie este un prilej de a rememora eroica bătălie din Dealul Spirii. Locul pe care în prezent se află amplasat Palatul Parlamentului, s-a transformat în urmă cu 164 de ani într-un câmp de bătălie.

13 septembrie 1848 este data la care peste 160 de pompieri aparţinând Companiei de Pompieri din Bucureşti, aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, au luptat împotriva a 5.000 de ieniceri turci, pentru apărarea Revoluţiei române.

În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim-Paşa, comandantul armatei otomane, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului, dar odată cu depunerea armelor, mulţi dintre aceştia au fost seceraţi sub focul inamic.

Chiar dacă lupta a însemnat înnăbuşirea revoluţiei, sacrificiul Companiei de Pompieri nu a fost uitat. Începând cu 1953, jertfa şi curajul lor sunt amintite în fiecare an, pe 13 septembrie, când se sărbătoreşte Ziua Pompierilor din România.

Misiunea luptătorilor cu focul nu este nici în prezent mai uşoară. Fie că intervin la stingerea incendiilor, sau că ajută la salvarea victimelor din flăcări sau dintr-un accident, sau chiar din zonele aflate sub inundaţii, riscurile pe care pompierii trebuie să le înfrunte sunt considerabile.

Valorile morale, munca în echipă, serviciul în folosul celorlalţi - este crezul după care se ghidează pompierii, indiferent de dramatismul unei situaţii, dar şi principalele motive de satisfacţie.

De când practică meseria de pompier, Marius Drăgoi, pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina, a trăit şi a văzut multe, iar astăzi, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, a acceptat să le spună cititorilor The Epoch Times, ce înseamnă să fii pompier.

R: De ce aţi ales această meserie?

M.D: Meseria de pompier este una specială. Este extrem de solicitantă, dar şi frumoasă, onorabilă. I-am admirat de mic pe pompieri şi viaţa mi-a oferit posibilitatea de a practica această meserie

„Incendii, descarcerare, acordare de prim-ajutor, inundaţii, salvări de animale, tot felul de situaţii în care omul are nevoie de ajutor. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice.”

R: Cât durează pregătirea unui pompier şi în ce constă aceasta?

M.D: Pregătirea de bază diferă ca perioadă, dar lucrurile pe care le ai de învăţat nu se termină niciodată. O zi de lucru obişnuită cuprinde multă instruncţie şi asta pentru că trebuie să fim tot timpul pregătiţi pentru tot felul de intervenţii. Incendii, descarcerare, acordare de prim-ajutor, inundaţii salvări de animale, în general, tot felul de situaţii în care omul are nevoie de ajutor.

R: Modul în care gestionaţi o situaţie de criză, felul în care staţi de vorbă cu oamenii aflaţi într-o situaţie limită - sunt de asemenea, lucruri care se învaţă?

M.D: Sunt lucruri ce se pot învăţa, însă într-o foarte mare măsură depind de fiecare. Niciodată o intervenţie nu seamănă cu alta şi tocmai de aceea, şi modul de a reacţiona este diferit.

R: De cât timp lucraţi ca pompier?

M.D: Lucrez ca pompier din 2006.

R: În tot acest timp, a existat un moment de cumpănă, o situaţie inedită, care a implicat un grad mai mare de risc?

M.D: Riscurile oricărei intervenţii sunt nenumărate. Nu ştii ce te aşteaptă. Prăbuşiri de elemente de construcţie, butelii sau combustibil..... Pericolul de explozie este mare. Suntem antrenaţi să facem faţă în orice situaţie, iar împreună cu colegii mei suntem o echipă. Asta înseamnă că ne susţinem reciproc şi avem grijă unul de celălalt indiferent de pericol şi de riscurile unei intervenţii.

Sunt mândru de tot ceea ce fac. Nu există nimic mai nobil decât să ajuţi un om atunci când are nevoie!

R: Pe lângă riscurile pe care această meserie le implică, sunt convinsă că există şi momente în care vă simţiţi mândru de ceea ce faceţi. Am să vă rog să îmi povestiţi un astfel de moment. Aţi simţit recunoştinţa oamenilor pe care i-aţi ajutat?

M.D: Sunt mândru de tot ceea ce fac. Nu există nimic mai nobil decât să ajuţi un om atunci când are nevoie. Cu toate că noi suntem chemaţi în situaţii extreme, recunoştinţa oamenilor este extraordinară! Un simplu „mulţumesc”, în momentul în care ai terminat intervenţia, face mai mult decât orice. Simţi că munca îţi este cu adevărat recunoscută.

R: Este răsplata materială pe măsura eforturilor pe care le depuneţi?

M.D: Răsplata materială nu are mare importanţă în faţa răsplăţii morale.

R: Care este atitudinea familiei faţă de meseria dumneavoastră?

M.D: Sunt mândri de ceea ce fac. Mă sprijină şi sunt mereu alături de mine.

„E greu, dar suntem obişnuiţi. Pentru asta suntem pregătiţi”

R: Aţi participat la acţiuni de stingere a incendiilor în care accesul la apă a fost o problemă?

M.D: Foarte des se întâmplă să avem probleme legate de accesul la sursele de alimentare cu apă, dar suntem pregătiţi şi pentru astfel de momente. Am reuşit întotdeauna să rezolvăm cu bine şi situaţiile de acest fel.

R: Obişnuiţi să sărbătoriţi Ziua Pompierului?

M.D: Sărbătoresc prin muncă. Activitatea noastră nu prea lasă timp pentru aşa ceva. Ajutorarea semenilor noştri este mai presus de orice. Astăzi chiar sunt de serviciu. O tură durează 24 de ore. E greu, dar suntem obişnuiţi. Pentru asta suntem pregătiţi.

R: Aveţi un mesaj pentru cititorii The Epoch Times?

M.D: Aveţi grijă de voi în orice situaţie. Viaţa şi sănătatea sunt mai presus de orice!

R: Un mesaj pentru toţi pompierii care sărbătoresc Ziua Pompierului?

M.D: Un sincer La mulţi ani şi mult succes tuturor pompierilor în activitate!

Şi în acest an, Ziua Pompierilor din România va fi marcată printr-o serie de evenimente ce vor avea loc atât în Bucureşti, cât şi în ţară şi care se vor încheia cu Balul Pompierilor, eveniment ce va avea loc la Cercul Naţional Militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor