12 milioane de dolari vor fi investiţi în o mie de biblioteci din R. Moldova

(photos.com)
Ana Chitoroagă
27.03.2014

Bibliotecile din ţară vor fi transformate în centre comunitare, culturale şi multifuncţionale, în care cetăţenii vor avea acces gratuit la cărţi şi noile tehnologii. 1.500 de bibliotecari vor fi instruiţi pentru a putea presta servicii moderne care presupun aplicarea tehnologiilor informaţionale.

„Vrem să revigorăm bibliotecile din ţară şi să le aducem spre o nouă etapă. Vom crea mai multe Centre de Formare, unde vor fi instruiţi bibliotecarii, pentru că rezultatele să dureze în timp”, a declarat Evan Tracz, directorul programului Novateca.

Prezent la eveniment, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, William Moser, a afirmat că guvernul SUA are un angajament faţă de bibliotecile din R. Moldova, deoarece cooperează în foarte multe proiecte.

„Prin intermediul bibliotecilor de aici, creăm diferite parteneriate, cum ar fi cel cu Corpul Păcii. Astfel, studenţii au posibilitatea să vină la biblioteci pentru ca să studieze limba engleză de la vorbitori nativi”, a specificat Moser.

La rândul ei, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că prin implementarea programului, se va schimba atât atitudinea cetăţenilor faţă de biblioteci, câ şi cea a autorităţilor publice locale.

Programul Novateca va fi implementat cu suportul financiar de 12 milioane de dolari al Fundaţiei Bill&Gates în cooperare cu USAID Moldova, IREX. În cadrul programului, bibliotecile selectate vor fi dotate cu tehnică de calcul modernă, iar bibliotecarii vor fi instruiţi în domeniul inovaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor