Sakura la apogeu în High Park din Toronto

Sakura la apogeu in High Park Toronto, Canada.
Sakura la apogeu in High Park Toronto, Canada. (Syl Lebar / Epoch Times Romania)

Repetitivă şi totuşi atât de originală la fiecare "reeditare", natura ne încântă cu frumuseţea şi perfecţiunea ei în fiecare anotimp.

În fiecare an, înflorirea cireşilor se constituie într-un adevărat spectacol de parfum şi culoare ce bucură inima şi ochiul.

Înflorirea cireşului, în multe culturi, are o semnificaţie deosebită, simbolizând renaşterea şi speranţa. Frumuseţea florilor ce vine după atâtea luni reci de iarnă, trezeşte şi energizează fiinţa umană pregătind-o pentru primăvară.

Sakura este numele florii cireşului japonez din familia Prunus. Viaţa scurtă a acestor flori şi frumuseţea lor delicată a fost asociată foarte des cu efemeritatea vieţii umane, din acest motiv florile cireşilor sakura sunt încărcate de simbolism, fiind foarte des folosite în arta japoneză. Este atât de populară încât a ajuns să fie imprimată chiar şi pe produsele de larg consum precum kimono-urile, hârtia pentru corespondenţă sau pe farfurii.

În timpul celui de-al doilea război mondial, sakura a fost folosită de autorităţile japoneze pentru întreţinerea sentimentelor naţionaliste şi militariste în rândul populaţiei. Piloţii kamikaze îşi pictau câteodată aceste flori pe fuselajul avioanelor sau luau cu ei crengi de sakura.

În secolele trecute, marii războinici, samuraii, se identificau cu sakura (floarea de cireş), având în comun o viaţă glorioasă, dar care însă putea fi curmată brusc. Florile de cireş nu rezista de obicei mult, iar ploaia sau vântul le pot scurta existenţa, determinând căderea petalelor.

Foto credit Syl Lebar, corespondent Epoch Times România.