Lacul Titicaca

Lacul Titicaca.
Lacul Titicaca. (photo courtesy of Jennifer Tatiana Valencia Heredia)

Astăzi ne-am gândit să vă purtăm într-un loc pe cât de îndepărtat, pe atât de frumos. Este vorba despre Lacul Titicaca.

Situat la altitudinea de 3812 m, este cel mai mare lac din America de Sud, având o suprafaţă de 9710 km².

Situat în podişul andin Altiplano, la graniţa dintre Peru şi Bolivia, Lacul Titicaca are o adâncime maximă de 280 m. Partea de vest a lacului aparţine regiunii peruane Puno, iar cea estică departamentului bolivian La Paz.

Peste 25 de râuri se varsă în Titicaca. Lacul are 41 de insule, el menţinându-şi nivelul apelor datorită ploilor şi topirii zăpezilor de pe munţii din vecinătatea podişului Altiplano.

În zona Lacului Titicaca, clima este extremă, cu variaţii mari de temperatură între zi şi noapte. Perioada ideală de vizitare este între lunile mai şi octombrie, când zilele sunt însorite, ploile mai rare şi temperatura în timpul zilei atinge 25° C. Nopţile sunt întotdeauna reci.

În ciuda faptului că temperatura medie a apei este scăzută, 10–12°, lacul acumulează multă căldură, astfel încât în jurul său se dezvoltă culturi de cartofi, orz, porumb. Regiunea din jurul lacului Titicaca este considerată ca fiind zona originară de cultivare a cartofului.

Vegetaţia lacului este de trei tipuri: amfibie, acvatică şi plutitoare şi formează unul dintre principalele elemente ale ecosistemului. Se remarcă trestia totora, Elodea, lintiţa, alga Chara. În Rezervaţie sunt prezente şi 64 de specii de plante terestre riverane.

A fost fondată în 1978, acoperă 36.180 ha şi are drept scop conservarea florei şi faunei specifice, precum şi a peisajelor atractive din zonă, păstrarea resurselor naturale - precum trestia totora, dezvoltarea socio-economică a populaţiei din zonă şi dezvoltarea turismului fără a distruge tradiţiile culturale ale zonei.

Navigaţia pe lac se realizează cu vapoare şi cu ambarcaţiuni tradiţionale construite din trestie totora. Există, de asemenea, hoteluri cu restaurante în care poate fi apreciată bucătăria tradiţională din cele două ţări Peru şi Bolivia.

O ipoteză susţine că numele lacului derivă din Titi - pisică sau puma şi kaka, adică piatră. Toate acestea ar însemna puma de piatră, deoarece de sus, lacul ar avea forma unei pume care vânează o rozătoare din familia chinchillas.

Lacul se compune din două bazine de apă separate de strâmtoarea Tiquina. Cel mai mare, situat la nord se numeşte Lacul primar sau Chucuito şi are o suprafaţă de 6450 km², cu o adâncime maximă a lacului (-281 m) în apropierea insulei Soto. Celălalt bazin mai mic este denumit Lago Menor sau Huiñamarca, situat în partea de sud şi are o suprafaţă de 2.162 km² şi o adâncime maximă de -45 metri.

Datorită purităţii apei, lacul este deosebit de transparent (de la 15 la 65 de metri), iar calitatea luminii este excepţională.

Photo courtesy of Jennifer Tatiana Valencia Heredia