Efectul Orton sau un alt tip de fotografie

Fotografie realizata cu efectul Orton.
Fotografie realizata cu efectul Orton. (Syl Lebar / Epoch Times Romania)

Fotografiile pe care vi le prezentăm astăzi par a fi o "deviere" de la realitate. Au fost realizate de către Syl Lebar, şi sunt create utilizând efectul Orton.

Cu zeci de ani în urmă, înainte de apariţia fotografiei digitale, un fotograf pe nume Michael Orton a creat acest efect pe film, folosind două fotografii suprapuse. Prima fotografie era normală. A doua fotografie era fie uşor defocalizată, fie uşor supraexpusă, sau chiar ambele. Apoi, cele două fotografii erau suprapuse. Efectul obţinut era acela al unei imagini în continuare clare, care dezvăluia toate detaliile, dar al doilea strat crea un "halo" moale în jurul imaginii, dându-i un aspect pictural.

Efectul era folosit deseori la portrete de oameni cu un ten de piele mai puţin plăcut, în special în industria modei. Dar tehnica a fost la fel de efect în crearea unor scene de peisaj de vis.

Am adăugat o notă personală uşoară a acestor fotografii dându-le o uşoară "deviere" de la realitate prin modificarea culorilor. Nu în mod aleatoriu, dar în mod intenţionat. Am urmărit îndeaproape sfaturile renumitului fotograf Ansel Adams, care recomandă vizualizarea imaginii finale înainte de a apăsa declanşatorul. Cu ochii minţii văd de multe ori culori mult diferit de cum sunt ele văzute în mod normal. Este ceea ce am încercat să creez în acest fotoslide.

Autor: Syl Lebar (autor text şi fotografii)

Puteţi urmări lucrările fotografice ale lui Syl Lebar accesând pagina sa https://www.flickr.com/photos/50230328@N06/