Senat: 9 martie, Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunisti din perioada 1944-1989
Senatorii au adoptat miercuri, în plen, o propunere legislativă, aparţinând colegului lor liberal, Puiu Haşotti, care prevede declararea zilei de 9 martie "Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989".
În varianta iniţială, autorul proiectului legislativ a prevăzut ca, încă din titlul proiectului legislativ, să se amintească semnificaţia religioasă a zilei de 9 martie, denumită Ziua Pomenirii Sfinţilor Mucenici şi a impus Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului şi celorlalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale obligativitatea organizării unor manifestări comemorative.
Guvernul nu a susţinut acest proiect legislativ, transmiţând Senatului, un punct de vedere negativ bazat pe de o parte pe considerentul că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a "militat" pentru impunerea unei Zile comemorative a victimelor regimului comunist în România pe 21 decembrie şi a unei Zile naţionale a memoriei victimelor fascismului şi comunismului pe 23 august, menţinerea ambelor zile comemorative având rolul de a asigura "coerenţa unei politici de memorie la nivelul statului român, oferindu-se posibilitatea constituirii unei pedagogii destinate să educe tinerele generaţii în spiritul respectului profund faţă de toate victimele dictaturii comuniste."
Totodată, în motivarea punctului de vedere negativ, Executivul a susţinut că iniţiatorul "nu precizează sursele financiare necesare aplicării măsurilor propuse, încălcându-se unele prevederi constituţionale.
În consecinţă, proiectul legislativ a fost amendat de către membrii comisiei juridice, înlocuindu-se, în textul legii, obligativitatea cu posibilitatea acordată instituţiilor statului de a organiza manifestări comemorative cu prilejul zilei de 9 martie.
În cadrul dezbaterilor, senatorul democrat liberal Radu F. Alexandru a afirmat că o zi comemorativă a victimelor comunismului ar trebui să fie o zi naţională, deoarece întregul popor român a fost victimă a regimului din perioada 1944-1989.
Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 voturi pentru şi două abţineri.