Rusia amana distrugerea armelor chimice din motive financiare
Rusia va rata termenul de eliminare a stocurilor de arme chimice - 2012 — din cauza reducerilor bugetare cauzate de criza financiara mondiala, a declarat luni o regiune din Rusia implicata in procesul de dezarmare.
Kremlinul pregateste un decret al guvernului federal care va impinge termenul pana in 2015. Moscova a informat Statele Unite si alte tari semnatare ale Conventiei Privind Armele Chimice despre intarziere, conform declaratiei guvernului regiunii Kirov.
Pactul, din 1997, obliga natiunile sa-si elimine stocurile de arme chimice pana in 2012. Statele Unite si Rusia, de departe cele mai mari detinatoare de arme chimice, si-au reafirmat angajamentul fata de termenul limita de anul trecut, in ciuda preocuparilor legate de criza economica globala.
Potrivit declaratiei publicate pe site-ul guvernului regiunii Kirov, seful departamentului responsabil de punerea in aplicare a pactelor internationale din cadrul Ministerului Industriilor, a declarat ca va face publica amanarea la o reuniune a comisiei pentru dezarmare chimica.
Oficialul, Viktor Kholstov, n-a putut fi contactat pentru comentarii. Potrivit declaratiei regiunii Kirov, Kholstov a afirmat ca finantarea pentru dezarmarea chimica, atat straina cat si rusa, a fost in scadere din cauza crizei financiare.
"In legatura cu aceasta, o hotarire de Guvern privind amanarea datei de finalizare a programului 2012 catre 2015 este in curs de pregatire. Toti membrii conventiei ... au fost informati despre aceasta schimbare", a spus el, citat de Reuters.
Pana la 12 iulie, Rusia a distrus peste 19150 tone de arme chimice, sau 47,9% din stocurile sale, conform declaratiei.
Regiunea Kirov din nord-estul Moscovei gazduieste uzina Maradikovski, una dintre cele trei instalatii implicate in eliminarea armelor chimice ale Rusiei.
Statele Unite au contribuit in mare masura la programe de eliminare a armelor ruse de distrugere in masa, de la prabusirea din 1991 a Uniunii Sovietice.