Uciderea practicantilor Falun Gong pentru profit

Fost membru al Parlamentului canadian, David Kilgour (spate), şi respectatul avocat pentru drepturile omului David Matas (faţă), audiaţi de către Parlamentul canadian cu privire la ancheta efectuată, Parliament Hill, Ottawa, arhivă
Fost membru al Parlamentului canadian, David Kilgour (spate), şi respectatul avocat pentru drepturile omului David Matas (faţă), audiaţi de către Parlamentul canadian cu privire la ancheta efectuată, Parliament Hill, Ottawa, arhivă (Chun Zhu / The Epoch Times)

Discursul urmator a fost rostit de Hon. David Kilgour, fost secretar de stat din Canada, in aceeasi zi cu conferinta de presa a Parlamentului European de la Strasbourg, Franta. Ulterior, o mare majoritate a deputatilor in Parlamentul European au cerut Comisiei Europene sa investigheze situatia practicantilor Falun Gong din China.

Hon. David Kilgour, J. D.

Media Conference, Parlamentul European,

Strasbourg

19/5/2010

***

Vara trecuta, in timp ce democratii iranieni raportau pe internet despre violenta regimului lor, unii observatori internationali auzeau pentru prima data despre aportul practicantilor Falun Gong in campania pentru libertatea de informare.

Practicantii Falun Gong si-au petrecut aproape un deceniu pentru a dezvolta cel mai eficient software anti-cenzura, rezultatul lor major fiind imbunatatirea fluxului de informatii catre si de la societatile autoritare.

Falun Gong (sau Falun Dafa) este o disciplina straveche care incurajeaza standarde inalte etice pentru cultivarea corpului si caracterului. Acesta contine esenta sistemelor de cultivare traditionale, cum ar fi budismul si taoismul (daoismul), combinate cu un set de exercitii line. Principiile sale sunt "Adevar, Compasiune, Toleranta". Astazi milioane de oameni din diverse medii din mai mult de o suta tari, practica Falun Gong.

70-100 milioane de practicanti

In China, unde miscarea spirituala a devenit publica pentru prima data in 1992, Falun Gong a crescut la un numar mai mare decat cel al membrilor Partidului Comunist in numai sapte ani (70-100 de milioane bazat pe estimarea guvernului chinez).

La Beijing, Partidul a intrat in panica vazand zecile de milioane de cetateni chinezi implicati public intr-o forma de exercitiu care avea la baza un sistem de credinta diferit de cel comunist. Exercitiile se pot face oriunde, in orice moment, cat de des alege orice practicant, individual sau in grupuri, in casa sau in natura. Din cauza caracterului amorf (fara o forma de organizare), disciplina era imposibil de controlat.

Defaimarea precoce si represiunea impotriva Falun Gong de catre elementele din partid care doreau sa interzica practica, au generat petitii si proteste ale practicantilor, transmise prin telefonie celulara si coordonate prin Internet.

Aceasta mobilizare a vexat sefii partidului de la Beijing. Pentru ei, victimizarea practicii Falun Gong a devenit o crima de care pot scapa mai usor decat daca fac acelasi lucru unor grupuri spirituale mai cunoscute. Victimele Falun Gong sunt adesea oameni fara conexiuni in occident sau nu vorbesc o limba occidentala.

O decada de incitare la ura impotriva lor in mass-media a avut consecinte tragice.

Jiang Zemin

O dilema pentru presedintele Jiang Zemin ca presedinte al Chinei in 1999 a fost nu numai ca Falun Gong era autentic chinezesc si in crestere in intreaga tara in randul cetatenilor din toate regiunile Chinei, de toate varstele si ocupatiile, inclusiv membri de partid; a fost, de asemenea, faptul ca marxismul, o ideologie occidentala importata in China era evident straina. Comunistii au vazut o filozofie populara chineza "luandu-le presul de sub picioare". Tolerarea Falun Gong ar fi dus probabil la disparitia ideologiei partidului, care se mai gasea inca in mintea poporului chinez.

Standardele de conduita Falun Gong au adus, de asemenea, neliniste Partidului. Zeci de milioane de oameni promovand si ducandu-si viata in conformitate cu adevarul si compasiunea au fost greu de acceptat de Jiang datorita viziunii lui absolutiste asupra lumii. Intr-un memoriu trimis in aprilie 1999 membrilor Biroului Politic al Comitetului Central al partidului sau, Jiang a scris: "Nu poate marxismul comunistilor nostri, materialismul, si ateismul in care credem, sa se impuna peste lucrurile difuzate de catre Falun Gong?" Pe scurt, Ziang s-a temut de ridiculizarea publica.

"Marxismul contra Falun Gong"

Temandu-se de cresterea Falun Gong, partidul a reprimat-o ca pe un rival, cu o brutalitate salbatica ce continua incepand din iulie 1999. Tortura, violuri, batai pana la moarte, detentii in lagare de munca fortata, spalarea creierului - toate au devenit rutina de zi cu zi a practicantilor Falun Gong din intreaga China pentru mai mult de un deceniu.

Practicantii Falun Gong astazi compun doua treimi din victimele torturii si jumatate de oameni in detentie in lagarele de reeducare prin munca fortata, de pe tot cuprinsul Chinei. Asasinate arbitrare documentate anual si disparitiile Falun Gong depasesc cu mult totalul pentru orice alt grup de victime. Conform cercetarilor facute de David Matas si de mine, relatate in cartea noastra "Bloody Harvest", practicantii au fost ucisi cu miile din anul 2001, astfel incat organele lor au putut fi traficate atat cetatenilor chinezi cat si celor straini.

Concluzia principala a cartii noastre este ca si astazi se continua furtul de organe pe viu pe scara larga de la practicantii Falun Gong, fara consimtamantul lor. Noi am ajuns la concluzia ca guvernul Chinei si agentiile sale, in numeroase parti ale tarii, in special in spitale, dar si in centrele de detentie si "tribunalele poporului", incepand din 1999 au trimis la moarte un numar mare dar necunoscut de prizonieri de constiinta Falun Gong.

Organele lor vitale, inclusiv rinichi, ficat, cornee si inimile, au fost furate pe viu, fara permisiunea proprietarilor si vandute la preturi ridicate, uneori la straini, care in mod normal, asteptau un timp indelungat pentru donatii voluntare de astfel de organe in tarile lor de origine."

Din numeroasele elemente de proba pe care le-am examinat, concluzia noastra a avut la baza nu o singura proba, ci efecutul mai multor probe cumulate.

Fiecare este verificabila in sine si cele mai multe sunt incontestabile. In combinatie, ele alcatuiesc o imagine de ansamblu condamnabila - de vinovatie a unei tari unde lipseste chiar pretentia de a fi un stat de drept sau respectul pentru demnitatea umana. Raportul nostru revizuit este accesibil in 18 limbi la www.david-kilgour.com .

Evolutii recente

Au schimbat ceva toate eforturile de a opri aceasta noua infractiune impotriva umanitatii? Punctam in cartea noastra cateva evolutii diferite in interiorul si in afara Chinei, aparute de la primul nostru Raport in 2006:

- Din iunie 2007, pacientilor chinezi li s-a dat acces prioritar pentru transplanturile de organe, fata de cetatenii straini.

- Website-urile din China, care anterior anuntasera preturile si timpi scurti de asteptare pentru transplanturi, au disparut. Matas si eu am arhivat site-urile, dar ele nu mai sunt vizibile pentru public.

- Guvernul Chinei accepta acum faptul ca aceasta sursa de organe de la prizonieri nu este acceptabila. Ministrul adjunct al sanatatii, Huang Jeifu, in momentul anuntului unui proiect pilot de donatori de organe, in august 2009, a declarat ca prizonierii executati "nu sunt cu siguranta o sursa corecta pentru transplanturile de organe".

- Taiwanul a interzis vizita medicilor din China care se ocupa cu piata transplanturilor de organe.

- Spitale majore pentru transplant in Queensland, Australia au interzis formarea profesionala a medicilor chinezi.

- Israelul a adoptat o lege care interzice vanzarea si brokerajul de organe si a inchis finantarea de transplanturi pentru cetatenii lor din China prin intermediul sistemul de asigurari de sanatate.

- Senatorul belgian Patrik Vankrunkelsven si un membru al Parlamentului canadian Borys Wrzesnewskyj au introdus fiecare in Parlamentele lor, legislatie extra-teritoriala pentru interzicerea turismului pentru transplanturi. Ambele ar penaliza orice pacient care primeste un transplant de organe fara consimtamantul donatorilor in cazul in care pacientul stia sau ar fi trebuit sa stie de absenta unui consimtamant.

- Asociatia Medicala Mondiala a intrat intr-un acord cu Asociatia Medicala Chineza ca organele de la prizonieri si a altor persoane in stare de arest nu trebuie sa fie folosite pentru transplant cu exceptia cazului in care destinatarii sunt membrii familiei lor.

- Societatea de Transplant s-a opus atat transplantului de organe de la prizonieri cat si prezentarilor de studii care au implicat datele pacientilor sau mostre de la beneficiarii de organe sau tesuturi de la prizonieri.

Agravarea situatiei pentru Falun Gong

Din pacate, aceste evolutii laudabile nu au pus capat asasinatelor pentru profit. Pentru Falun Gong, problemele, de fapt, s-au agravat. Din momentul inceperii muncii noastre, numarul de prizonieri condamnati la moarte si apoi executati in China a scazut destul de dramatic, dar numarul de transplanturi, dupa o usoara scadere, a crescut apoi la un nivel anterior.

Avand in vedere ca cealalta sursa importanta de organe pentru transplanturi in China, in afara de practicantii Falun Gong, sunt detinutii condamnati la moarte, o scadere a sursei de aprovizionare de la aceea populatie inseamna o crestere in aprovizionarea de la Falun Gong. Jaful de organe de la practicantii Falun Gong s-a inrautatit de la inceputul lucrarii noastre, dar miscarile substantiale in politica si practicile din interiorul si in afara Chinei, ne incurajeaza intrucatva. Dorinta de a schimba este acolo. Noi toti trebuie sa continuam sa presam Beijingul pentru schimbare pana cand traficul inuman inceteaza.

Care sunt implicatiile lagarelor de munca fortata din China pentru locurile de munca din Europa si din alte parti? Reteaua de lagare de astazi a existat din 1950, cand Mao Zedong le-a clonat indeaproape pe cele create in Rusia lui Stalin si al treilea Reich al lui Hitler. In China, chiar astazi, este suficienta doar o semnatura de la Politie pentru a condamna pe cineva la munca fortata intr-un lagar de munca pana la trei ani. Nu au loc audieri sau apeluri in acest model totalitar.

Cand am cercetat acuzatiile conform carora practicantii Falun Gong sunt ucisi pentru organele lor in China, Matas si eu am vizitat douasprezece tari pentru a intervieva practicanti care au fost trimisi fortat in lagare de munca, dar care au reusit mai tarziu sa scape din lagare si din China.

Ei ne-au relatat despre lucrul in conditii ingrozitoare de pana la saisprezece ore pe zi fara plata, cu putina mancare, dormind inghesuit impreuna pe podea, si tortura la care erau supusi. Munca lor implica producerea produselor de export, de la imbracaminte la betisoarele de mancat si decoratii de Craciun, fara indoiala, in calitate de subcontractanti ascunsi pentru exportatori imorali si contrar legilor Organizatiei Mondiale a Comertului.

340 lagare de munca fortate

O estimare a numarului acestor lagare in China in 2005 a fost de 340, cu o capacitate de aproximativ 300.000 de muncitori. Alte estimari ale numarului de detinuti sunt mult mai mari. In 2007, un raport facut de guvernul SUA estimeaza ca cel putin jumatate din detinuti in lagare erau Falun Gong.

Este combinatia unei guvernari totalitare si a unei politici economice potrivit careia "totul este permis", care permit ca aceasta productie de export inumana sa continue.

Concluzie

Legislatia aprobata de Parlamentul European pentru a se asigura ca toate transplanturile de organe sunt cu adevarat voluntare prin intermediul consimtamantului informat este importanta. Pentru organele traficate in China sau in oricare alta jurisdictie, David Matas si eu am dori sa va incurajam sa luati in considerare unele sau toate cele douazeci de recomandari din cartea nostra Bloody Harvest:

Influentarea cu tarie a partidului-stat in China pentru:

- incetarea represiunii, a intemnitarii si a maltratarii practicantilor Falun Gong;

- incetarea recoltarii de organe de la toti prizonierii;

- eliminarea armatei din afacerile cu transplante de organe;

- stabilirea si reglementarea unui sistem legitim pentru donatori de organe (fiecare donator de organ pentru transplant trebuie sa isi exprime acordul de donare in scris. Aceste consimtaminte ar trebui sa fie disponibile inspectiilor facute de catre oficialii internationali ai drepturilor omului);

- deschiderea tuturor centrelor de detentie, incluzand lagarele de munca fortata, pentru anchete internationale

- eliberarea domnului Gao Zhisheng, un avocat pentru drepturile omului care a devenit ”constiinta Chinei", si reunirea lui cu familia sa, care se afla in azil in SUA.

Punerea in aplicare a urmatoarelor masuri si impunerea lor pana cand partidul-stat din China inceteaza jaful de organe de la prizonieri:

- profesionisti din domeniul medical din Uniunea Europeana ar trebui sa-si descurajeze in mod activ pacientii atunci cand acestia doresc sa mearga in China pentru transplant;

- guvernele UE nu ar trebui sa elibereze vize doctorilor chinezi care doresc formarea profesionala in transplanturi de organe sau tesuturi;

- doctori din UE nu ar trebui sa calatoreasca in China pentru a oferi formare profesionala in chirurgia de transplant;

- contributiile prezentate revistelor medicale din UE privind experientele chinezesti ar trebui sa fie respinse;

- companiile farmaceutice din UE ar trebui sa excluda exportarea in China a oricarui medicament utilizat exclusiv in chirurgia de transplant;

- Parlamentul UE ar trebui sa adopte o legislatie extra-teritoriala, sanctionand participarea la transplantul de organe fara consimtamant; si

- Toate guvernele UE ar trebui sa blocheze intrarea oricarei persoane cunoscute care participa la traficul de organe fara consimtamant.

In incheiere, va incurajez sa dezvoltati un plan de actiune eficient pentru Parlamentul European, care va ajuta la terminarea acestui abuz ingrozitor.

Multumesc,

David Kilgour

***

David Kilgour a fost membru al Parlamentului canadian intre anii 1979 - 2006, si, de asemenea, a servit ca procuror al Coroanei, Vicepresedinte si Presedinte al comitetelor de "Whole House", Secretar de stat pentru America Latina si Africa, si Secretar de stat pentru Asia-Pacific.

Imrepuna cu avocatul de drepturile omului, David Matas, a publicat cartea "Bloody Harvest - uciderea practicantilor Falun Gong pentru organele lor". Ei au primit in 2009 Premiul pentru Drepturile Omului al Societatii Internationale pentru Drepturile Omului in Elvetia pentru munca lor in cresterea gradului de constientizare a jafului sponsorizat de stat asupra organelor umane in China. Au fost de asemenea nominalizati pentru Premiul Nobel pentru Pace 2010. Pentru mai multe informatii vizitati:www.david-kilgour.com