Shen Yun intampinat la Parlamentul European

Membrii companiei Shen Yun Performing Arts sunt aplaudati dupa ultimul lor spectacol la Radio City Music Hall, New York, in 21 februarie 2010.
Membrii companiei Shen Yun Performing Arts sunt aplaudati dupa ultimul lor spectacol la Radio City Music Hall, New York, in 21 februarie 2010. (Dai Bing / The Epoch Times)

Vicepresedintele Parlamentului European Edward McMillan-Scott a gazduit o ceremonie de BUN VENIT pentru compania de artisti din New York Shen Yun Performing Arts in 24 februarie la sediul Parlamentului European din Bruxelles, Belgia. La eveniment au participat aproximativ 80 de oaspeti distinsi, incluzand membri ai Parlamentului European. Compania Shen Yun Performing Arts se afla in turneu si va sustine 34 de spectacole in 13 tari in perioada 5 martie — 28 aprilie. Shen Yun va sustine primul spectacol in Amsterdam, Olanda, in 5 martie si va incheia turneul in Cardiff, Marea Britanie, in 28 aprilie. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a transmis salutari in cadrul evenimentului:

Jerzy Buzek, Presedintele Parlamentului European:

Ca presedinte al Parlamentului European, doresc companiei Shen Yun Performing Arts cel mai mare succes in turul vostru european. De-a lungul anilor, Shen Yun Performing Arts a sustinut spectacole in intreaga lume pentru a promova si readuce la viata traditiile artistice chineze autentice si vechi de 5.000 de ani.

Acum este cea de-a treia oara consecutiv cand Shen Yun Performing Arts va sustine spectacole in 15 tari europene. Am incredere ca Shen Yun Performing Arts va aduce din nou o experienta bogata pentru publicul lor european si sa aveti un tur foarte fructuos in Europa in acest an.

Dl McMillan-Scott a deschis receptia exprimandu-si aprecierea fata de turneul pe care Shen Yun il intreprinde din nou in Europa in acest an. Mai jos este mesajul de bun-venit pe care d-l McMillan-Scott l-a rostit cu aceasta ocazie.

McMillan-Scott: Sunt incantat ca Shen Yun Performing Arts, o companie de dans si muzica cu sediul la New York, se afla din nou in turneu in Europa, in Anul Tigrului. Cabinetul meu a avut placerea de a insoti compania in timpul turneului sau european de anul trecut… [Am fost] uimiti de talentul fiecaruia dintre cei implicati. Si am fost impresionati de scenele emotionante care descriu persecutia ingrozitoare a practicantilor Falun Gong.

Totusi, este important sa ne amintim ca in China o asemenea expresie a interpretarii artistice si a personalitatii nu ar fi permisa. Lumea artei este demult dominata de regimul comunist chinez opresiv.

Arta este ceva cuprinzator, incurajator si care are abilitatea uimitoare de a uni oamenii de pe intregul glob. Arta ne permite sa punem deoparte diferentele dintre noi si sa apreciem cultura celorlalti. De asta se teme regimul chinez.

Unul dintre motivele pentru care Shen Yun Performing Arts a facut o asemenea impresie la nivel global este modul in care dansatori, muzicieni, coregrafi, designeri vestimentari, designeri de scena, extraordinar de talentati, au reusit sa combine anticele legende chineze ale virtutii cu povestirile contemporane despre curaj, creand o epopee a zilelor noastre care poate fi savurata deopotriva de Est si Vest.

Cele doua culturi ale noastre sunt aduse si mai mult impreuna prin includerea instrumentelor clasice chineze in orchestra vestica, rezultand un sunet unic ce reflecta originalitatea evidenta a coregrafiei.

Toate aceste elemente combinate se intregesc pentru a produce un spectacol care este deopotriva recreativ, educational, care inobileaza si inspira.

Shen Yun Performing Arts este mandra sa includa in compania sa artisti care urmeaza practica de meditatie Falun Gong. Din anul 1999, cei care practica acest pasnic mod de viata al scolii budiste au fost persecutati, inchisi si abuzati intr-un mod teribil.

Tocmai prin exprimari de acest gen, precum cea creata de compania Shen Yun Performing Arts si grupul sau [de artisti] de prima-clasa, cu o educatie clasica, putem demonstra lumii ca suntem uniti impotriva totalitarimului si in special impotriva persecutiei religioase, precum si ca apreciem cultura celorlalti si dragostea reciproca fata de artele frumoase.

Turneul de anul acesta al Shen Yun Performing Arts este cu atat mai simbolic avand in vedere ca tocmai am intrat in Anul Tigrului. Acest semn puternic simbolizeza curajul, ceea ce eu cred ca aceasta stralucitoare companie de muzica si dans denota intr-o cantitate impresionanta in fata coplesitoarei si injustei persecutii a Partidului Comunist Chinez.

Hai sa speram ca Europa si restul lumii pot egala curajul Shen Yun Performing Arts si [pot] sa spuna regimului chinez o data pentru totdeauna ca nu vom accepta brutalele si repetatele violari ale drepturilor omului, [care sunt] un adevarat genocid .

Directorul organizatiei Drepturile Omului Fara Frontiere a luat cuvantul in cadrul receptiei

Willy Fautre, directorul organizatiei Drepturile Omului Fara Frontiere (DOFF) a participat la ceremonia de primire de la Parlamentul European. El a declarat ca a vazut Shen Yun anul trecut in Belgia si va este nerabdator sa il vada din nou in acest an. El a declarat, “Am fost absolut impresionat de spectacolul pe care l-am vazut anul trecut la teatrul din Antwerp si de publicul numeros care a fost prezent atunci.”

“Sunt foarte incantat sa vad ca in fiecare an exista un numar tot mai mare de orase europene care au invitat acest grup artistic care ofera o alta imagine … nu cea oficiala care provine de la Partidul Comunist din Beijing.”

Membru al Parlamentului European pentru Marea Britanie

Gerard Batten, membru al Parlamentului European pentru Marea Britanie, a vazut Shen Yun anul trecut in Londra. El a considera ca Shen Yun “este un spectacol foarte bun. M-am dus cu sotia. Ne-am simtit foarte bine … Spectacolul te invata ceva despre cultura traditionala chineza, pe deplin incantator. Este un spectacol minunat. L-as recomanda oricui sa il vada.”

D-l Batten a fost suparat sa auda ca regimul chinez a pus presiune pe un teatru din Romania pentru anularea spectacolelor Shen Yun.

“Cred ca este o rusine. Romania este o tara care face parte din Uniunea Europeana … care vorbeste despre libertate, democratie si totusi permite sa fie presat un guvern comunist pentru a anula punerea pe scena unui teatru a unui spectacol.”

Asistenta vicepresedintelui McMillan-Scott a fost miscata de compasiunea artistilor

Helen, asistenta d-lui McMillan-Scott, a declarat ca a vazut anul trecut Shen Yun cand se afla in Londra. Ea considera ca “a fost uimitor.” Helen a declarat, “Mi-au placut combinatiile de ascetism si moralitate din spatele povestilor, avand un impact mult mai puternic decat daca te-ai duce la alte productii.”

Helen a explicat cum a fost profund miscata de unul dintre spectacole, “vazand compasiunea pe care o au [practicantii Falun Dafa], in loc sa reactioneze violent sau intr-un mod ostil fata de oamenii care ii persecuta.”

“Shen Yun este cu adevarat inspirant si sper ca mai multi europeni sa aiba sansa sa il vada, deoarece sunt sigura ca le va place precum imi place mie.”

Membru roman al Parlamentului European intristat de presiunea chineza asupra guvernului roman

Csaba Sogor, membru al Parlamentului European pentru Romania si din grupul parlamentar al Crestinilor Democrati si reprezentant al minoritatilor maghiare din Romania, a declarat ca s-a intristat cand a auzit ca regimul chinez aparent a presat guvernul roman in privinta spectacolelor planificate ale Shen Yun in Romania.

Desi s-a semnat un contract cu locul de desfasurare a spectacolului, Ministerul roman al Educatiei refuza acum sa permita salii sa gazduiasca spectacolul. Organizatorii considera ca acest lucru se datoreaza presiunii exercitate de membrii ambasadei chineze din Romania. Un incident similar a avut loc in 2009, cand presiunea din partea ambasadei chineze a dus la fortarea unui teatru sa refuza sa gazduiasca spectacolele Shen Yun.

“Este foarte trist deoarece politica nu ar trebui niciodata sa calce in picioare probleme de drepturile omului sau problemele culturale. Pot spune ca sunt profund intristat deoarece guvernul meu a decis acest lucru. Pot sa spun ca ar trebui sa trimit o invitatie [pentru ca Shen Yun] sa vina in districtul nostru ungar. … Muzica este fara limita si politica”, a declarat Sogor.


Shen Yun va sustine primele sale spectacole din cadrul Turneului sau European din 2010 la Teatrul Rai din Amsterdam in perioada 5-7 martie, inainte sa se deplaseze catre Concertgebouw Brugge in Brugge, Belgia.


Epoch Times este un sponsor al Shen Yun Performing Arts. Pentru mai multe detalii va rugam vizitati http://ro.shenyunperformingarts.org/.