Jocurile Olimpice de iarnă - Sapporo 1972

Posterul oficial al Jocurilor Olimpice de Iarna din 1972, Sapporo, Japonia.
Posterul oficial al Jocurilor Olimpice de Iarna din 1972, Sapporo, Japonia. (IOC, Olympic Museum / Allsport)

Oraşul Sapporo, situat în sud-vestul insulei Hokkaido, a fost gazda celei de-a XI-a ediţii a Olimpiadei de iarnă (3 - 13 februarie).

Sapporo şi-a depus prima oară candidatura pentru Jocurile Olimpice de iarnă în 1940, dar a venit războiul. Imediat după aceea, ţările înfrânte au fost cumva îndepărtate de mişcarea olimpică. A trebuit să treacă 32 de ani, pentru ca Japonia să obţină statutul de gazdă a jocurilor.

Deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediţii a Olimpiadei de iarnă a fost făcută de împăratul Hirohito.

Cei peste 1.000 de sportivi, reprezentând 35 de ţări, s-au întrecut în 35 de probe (22 masculine, 12 feminine, 1 mixtă).

Vedetele ediţiei au fost patinatorul olandez de viteză Ard Schenk şi schioarea sovietică Galina Kulakova, câştigători a câte 3 medalii de aur fiecare. O premieră absolută a fost clasarea pe primele trei locuri în proba de trambulină 70 m a sportivilor japonezi.

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (16 medalii, din care 8 de aur); Elveţia (10 medalii, din care 4 de aur); Olanda (9 medalii, din care 4 de aur); R.D. Germană (14 medalii, din care 3 de aur).

Delegaţia României a fost formată din 14 sportivi, numai bărbaţi, bobul de două persoane (Ion Panţuru, Ion Zangor) terminând pe poziţia a cincea. Cu două puncte în clasamentul pe naţiuni, România s-a clasat pe locul 18.

Al doilea bob este condus de Dragoş Panaitescu, Panache, care avea să devină campion naţional în patru discipline - ciclism, bob, automobilism şi motociclism, performanţă unică. De altfel, chiar la debutul olimpic, Panache a fost remarcat, fiind premiat cu Cupa mondială a tineretului.

- locul 5: Ion Panţuru, Ion Zangor - bob-2

- locul 9: Nicolae Veştea, Victor Fontana, Ion Ţeposu, Gheorghe Vilmoş - biatlon, ştafetă

- locul 10: Ion Panţuru, Ion Zangor, Dumitru Pascu, Dumitru Focşeneanu - bob-4

- locul 12: Dragoş Panaitescu, Dumitru Focşeneanu - bob-2

- locul 17: Gyorgy Fazekas - patinaj artistic

- locul 20: Virgil Brenci - schi, slalom

- locul 26: Dan Cristea - schi, slalom uriaş

- locul 28: Victor Fontana - biatlon, 20 km

- locul 32: Gheorghe Vilmoş - biatlon, 20 km

- locul 33: Virgil Brenci - schi, slalom uriaş

- locul 34: Nicolae Veştea - biatlon, 20 km

- locul 39: Dan Cristea - schi, coborâre

- locul 48: Virgil Brenci - schi, coborâre

- locul 52: Constantin Carabela - biatlon, 20 km

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport