Un jurnalist si-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad

Presedintele SUA George W. Bush vorbeste in timpul unei conferinte de presa cu primul ministru irakian Nuri al-Maliki, in Bagdad, 14 decembrie, 2008.
Presedintele SUA George W. Bush vorbeste in timpul unei conferinte de presa cu primul ministru irakian Nuri al-Maliki, in Bagdad, 14 decembrie, 2008. (THAIER AL-SUDANI / AFP / Getty Images)

Un jurnalist irakian a aruncat cu o pereche de pantofi asupra presedintelui american George W. Bush fara sa il atinga si l-a insultat in momentul in care acesta strangea mana premierului irakian, in biroul acestuia din Bagdad.

In timp ce cei doi oficiali se intalneau in biroul privat al premierului Nuri al-Maliki, un jurnalist irakian asezat in randul al treilea, a sarit strigand "este sarutul de adio, neam de caine" si si-a aruncat pantofii, unul dupa celalalt, inspre presedintele american.

Nuri al-Maliki a schitat un gest de protectie a presedintelui american, care nu a fost atins.

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, de la postul sunnit si antiamerican al-Bagdadia, care transmite din Cairo, a fost evacuat prin forta de serviciile de securitate irakiene si americane, strigand la adresa lui George W. Bush: "sunteti responsabil de moartea a mii de irakieni".

Presedintele american a zambit mai intai, apoi si-a reluat expresia serioasa vazand numarul agentilor mobilizati.

Jurnalistii irakieni s-au ridicat in picioare pentru a se scuza fata de presedintele american.

"Nu va faceti griji. Va multumesc ca va cereti scuze in numele poporului irakian. Acest (incident) nu m-a deranjat. Si daca vreti sa stiti erau niste pantofi marimea 10 (44, marimea frantuzeasca)", a glumit Bush.

Intrebat apoi de un jurnalist american, George W. Bush a dat asigurari ca nu a "simtit nici cea mai mica amenintare". "Si, acest om a aruncat un pantof inspre mine? Este o modalitate de a atrage atentia", a adaugat el.

Urme de sange erau vizibile in locul in care barbatul a fost luat de agentii de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe