Europa il primeste pe Obama cu bratele deschise, dar cat timp va dura Luna de Miere?

Barack Obama
Barack Obama (EMMANUEL DUNAND / AFP / Getty Images)
Sonja Pace
12.12.2008

Europa l-a intampinat pe Barack Obama cu bratele deschise si majoritatea europenilor simt ca acesta este un presedinte american cu care se pot face afaceri si, de asemenea, unul care le va asculta opiniile si problemele. Cu toate acestea, exista probleme majore intre Statele Unite si Europa unde cele doua parti este posibil sa se inteleaga, si unde este posibil sa aiba unele divergente.

Chiar inainte de preluarea functiei, lumea asteapta ca Obama sa inceapa sa rezolve problemele si criza.

Cele trei probleme principale ale europenilor, la care se asteapta o solutie din partea viitorului presedinte american sunt: banii, razboiul si mediul. Modalitatea in care se va ocupa de ele, din momentul preluarii functiei, in 20 Ianuarie, va fi urmarita indeaproape.

De cand economiile din toata lumea au alunecat in recesiune si au scazut, guvernele au facut eforturi pentru a gasi modalitati prin care sa opreasca aceasta scadere — prin pachete masive de redresare si propuneri pentru stimularea economiei si crearea de locuri de munca.

Waltraud Schelkle

Economistul politic Waltraud Schelkle de la Scoala Economica din Londra, a spus ca solutionarea crizei este o problema prea mare pentru a putea fi rezolvata de un lider sau de o tara. Dar a mai adaugat ca Europa are in continuare incredere in America.

"Europa in general, si poate Germania in particular, spera ca Statele Unite vor continua sa cheltuiasca si sa fie acea mare piata de desfacere pentru produsele noastre, in acelasi timp condamnand faptul ca americanii nu fac destule economii”, a spus ea. "Asadar, intr-un fel, avem o pozitie contradictorie. Intr-un fel da, Europa spera ca va exista un efort coordonat de a stimula economia lumii sa revina la normal, pentru a iesi din aceasta cadere libera in care ne aflam acum.”

Dar, chiar si tarile europene sunt in dezacord una cu cealalta, in legatura cu ce ar trebui sa faca.

In timp ce problema economiei ramane principala preocupare a tuturor — securitatea, terorismul si razboiul sunt, de asemenea, probleme importante in relatiile Statelor Unite cu Europa.

Francis Tusa, analist in problemele apararii

Si, cu ambele parti ale Atlanticului implicate in Afghanistan si cum domnul Obama a reusit sa obtina un succes dintr-o prioritate — este normal ca Afghanistanul sa fie in varful listei, a declarat analistul englez in problemele apararii, Francis Tusa.

"Daca presedintele Obama nu va vorbi la telefon cu cancelarul [german] Merkel si alte persoane de acelasi rang in 20 Ianuarie, presupun ca telefonul va incepe sa sune in data de 21, fiind unul dintre ei — daca ei [Europenii] simt ca pot sa faca afaceri cu acest presedinte nou”, a spus el. "Presupun ca printre primele lucruri pe care le va cere va fi ridicarea restrictiilor asupra trupelor detasate deja in Afghanistan si asupra acelor natiuni fara detasamente; el nu doreste doar o incarcatura de politie militara sau un mic detasament medical, el doreste trupe de razboi”.

Dar nu mai multe trupe sunt solutia, a declarat istoricul politic Dan Plesch, de la Scoala de Studii Orientale si Africane a Universitatii din Londra. El sustine ca una din problemele principale este, ceea ce el a numit "incompetenta coalitiei”.

"Orice ofiter incepator invata despre unitatea de comanda in cea mai simpla lupta militara si totusi nu exista nicio unitate de comanda a fortelor aliate in Afghanistan, nicio unitate doctrinara si nu este vorba doar de a invinui Germania pentru ca nu a vrut sa se inhame din nou si nu a fost dornica de razboi. Invinuirea germanilor este un lucru usor. Realitatea este ca de la inceputul pana la sfarsitul acestui conflict, fortele americane si cele aliate au fost foarte incompetente”, a declarat Plesch.

Majoritatea analistilor sunt de acord ca o prezenta mai intensa a trupelor trebuie cuplata cu negocieri pentru orice fel de succes in Afghanistan si, de asemenea, majoritatea sunt de acord ca problema Afghanistanului este una cruciala pentru viitorul aliantei NATO.

In ultimii 8 ani ai administratiei Bush, europenii au criticat Statele Unite pentru lipsa unei initiative in combaterea incalzirii globale si in protejarea mediului. Acum ei spera ca acest lucru se va schimba.

Consilierul Greenpace in probleme de clima, Charlie Kronick

Charlie Kronick, consilierul principal in problemele de clima al Greenpeace, a spus ca domnul Obama poate sa combine programele de stimulare economica cu cele de protejare a mediului.

"In ciuda presiunii puse asupra lui din cauza economiei, aici exista unele oportunitati reale”, a spus el. Prima ar fi investitia in eficienta energiei si imbunatatirea performantelor energetice ale Statelor Unite. Este o modalitate extraordinara de a produce locuri de munca si, in realitate, tinteste spre cei mai vulnerabili membrii ai societatii — cu alte cuvinte, oamenii care vor suferi din cauza a ceea ce se cheama lipsa combustibilului — cei care nu-si permit sa-si incalzeasca locuintele iarna si nu-si permit sa si le racoreasca vara. Toate sunt bune, bune pentru mediu, bune pentru economie”.

Sunt lucruri dificil de realizat — fie ca este vorba de problemele economice, de securitate, de razboi si de pace sau de salvarea mediului — dar oamenii asteapta ca noul presedinte american sa le rezolve si sa ia decizii intelepte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor