Mass media chineza alimenteaza ura si protestele in New York impotriva activistilor

Ji Da si Xu Sizhu
23.05.2008

FLUSHING, New York — Un atac violent asupra practicantilor Falun Gong marti dimineata pare sa fi fost incitat de catre oficialii consulari chinezi si de rapoartele difuzate in Statele Unite de catre mass media de stat chineza care exploateaza supararea chinezilor in privinta cutremurului din Sichuan.

Inregistrarile video ce au au fost difuzate de Xinhua News, agentia de stiri a regimului de la Beijing, pe Internet in legatura cu incidentele din Flushing vehiculeaza idei precum aceea ca practicantilor Falun Gong nu le-ar pasa de victimele cutremurului din Sichuan.

Marti, Xinhua a explicat violentele din Flushing sustinand ca practicantii Falun Gong ar fi generat manie in comunitatea locala chineza cand ar fi intrerupt o asa zisa activitate de donatii pentru victimele cutremurului din Sichuan.

Totusi, marti pe Main Street in Flushing nu se desfasura nici o activitate pentru ajutarea victimelor cutremurului care sa confirme afirmatiile din rapoartele publicate de mass media oficiala chineza. In schimb, la ora 10 a.m. a existat un atac neprovocat asupra practicantilor Falun Gong.

Un grup mic de practicanti Falun Gong chinezi au stat linistiti in fata Librariei Publice din Flushing in jurul unei mese. Ei au afisat bannere si pancarte prin care indemnau oamenilor sa se retraga din Partidul Comunist Chinez (PCC) si prezentau cartea “Noua Comentarii despre Partidului Comunist,” publicata de ziarul The Epoch Times din 2004 si care prezinta in amanuntime si necenzurat istoria PCC.

Aceasta actiune pasnica a fost dintr-o data interferata de cateva sute de chinezi furiosi care au acostat participantii la eveniment si au strigat diferite insulte.

Inainte si dupa atac, unii protestatari au lansat acuzatii atatatoare inspre practicantii Falun Gong, incitand multimea sa devina si mai furioasa.

“Am fost informata de rezidenti locali binevoitori ca anumiti barbati din multimea violenta lucreaza pentru consulatul chinez. Mi s-a spus sa ma uit dupa frizura si hainele lor pentru a-i identifica.

“Acesti agenti au actionat pentru a incita multimea. A fost o scena violenta. Ei au adus cultura de violenta a Partidului Comunist Chinez in Statele Unite,” a declarat dna Yi Rong, vice presedinta a Centrului de Servicii pentru Retragerea din PCC.

Nici un singur protestatar nu a avut vreun banner sau o pancarta despre cutremurul de pamant din Sichuan.

Chiar si in reportajul CCTV asupra “perturbarii in New York a activitatii de ajutare a victimelor cutremurului” nu a existat nici un semn, banner sau cutie de donatii pentru aceasta cauza. Totusi au existat o multime de bannere afisate de practicantii Falun Gong care indemnau oamenii sa se retraga din PCC.

Atacurile din Flushing asupra practicantilor Falun Gong din partea unor multimi de chinezi au inceput sambata dupa amiaza.

Centrul Global de Servicii pentru Retragerea din PCC a organizat o activitate publica in fata Librariei Publice din Flushing pe Main Street pentru a marca trecerea pragului de 36 de milioane de oameni ce s-au retras din PCC si cele doua ligi ale sale de studenti.

Se presupune ca sub ordinele lui Zhou Yongkang, secretarul Comitetului Central Politic si Legislativ al Chinei, agentii chinezi au creat un scandal la activitatea Centrului de Retrageri din PCC si chiar au atacat fizic unii participanti la eveniment.

Un inginer chinez pensionat a fost una dintre victimele atacurilor. In concordanta cu principiile pasnice ale Falun Gong, cei care sunt atacati nu trebuie sa loveasca inapoi atat in cazul atacurilor verbale cat si a celor fizice.

Conform practicantilor Falun Gong din New York, ei desfasoara in mod obisnuit aceeasi actiune in fiecare luna in Flushing, inima comunitatii chineze din New York.

Sambata, organizatorii au inceput actiunea cerand tuturor sa tina un moment de reculegere pentru victimele cutremurului din Sichuan. Aproape toti vorbitorii de la eveniment si-au exprimat ingrijorarea pentru victimele cutremurului.

Dar aceste discursuri au fost complet eliminate din reportajele mass mediei oficiale din China. In schimb, mass media chineza a editat discursurile practicantilor Falun Gong pentru a le interpreta in afara contextului si pentru a induce in eroare telespectatorii.

Revolutie Culturala in Flushing?

“Daca ati fi fost acolo cand a avut loc atacul ati fi fost inspaimantati. A fost ca si cum Revolutia Culturala a inceput din nou deoarece ‘incitarea unei multimi pentru a ataca o alta multime’ a fost o strategie des folosita in Revolutia Culturala din China.

“A fost un act atat de condamnabil. Nu m-am mai simtit ca fiind in Statele Unite. M-am simtit ca si cum ma aflam in China din nou in mijlocul Revolutiei Culturale sau in Piata Tiananmen in mijlocul Masacrului din 4 iunie impotriva studentilor,” a declarat dna Yi.

“Rezidentii din Flushing au fost socati de atac. Eu cred ca oamenii din comunitate nu se mai simt in siguranta,” a adaugat dna Yi.

Centrul de Servicii a avut standuri in Flushing, Chinatown si Booklyn timp de ani de zile si a organizat actiuni pasnice similare aproape in fiecare luna. De ce este atacat tocmai acum?

“Datorita cutremurului din Sichuan si a repetatelor proteste impotriva Jocurilor Olimpice exista o multime de oameni nefericiti in China. Eu cred ca PCC foloseste patriotismul pentru a distrage atentia chinezilor.

“Aceasta este aceeasi strategie pe care PCC o foloseste in mod consecvent. Dar ar putea fi prima oara cand PCC a folosit aceasta strategie in Statele Unite. Aceasta este o lectie noua pentru americani,” a explicat Yi.

Dr. Wang Wenyi, Ph.D in patologie, a fost unul dintre martorii la actiunile multumii furioase. Ea a sosit la eveniment dimineata devreme in 20 mai.

“In jurul orei 10 a.m. am vazut un grup de oameni care isi spuneau ‘Nu spuneau ziarele chineze ca Falun Gong nu va mai veni aici din nou. De ce sunt aici din nou?’ Apoi ei au alergat catre standul Centrului de Servicii si au inceput sa sparga cabina.

“Cativa oameni au ramas la fata locului zi si noapte, cerand in repetate randuri intariri. Dupa apus a sosit un grup de studenti,” a declarat dr. Wang.

Multimea furioasa, sustinand ca a venit spontan, parea sa fi lucrat in schimburi. Ei au discutat intre ei si au mentionat ca sunt din Boston, Philadelphia si Washington, D.C. Un barbat a marturisit ca a venit sub un pretext fals,” Noi am primit ordine sa venim aici pentru un mars ce sustine independenta Tibetului.”

Molipsite de multime, cateva femei in varsta au inceput sa condamne practicantii Falun Gong. Cand au fost intrebate de ce sunt furioase, ele au raspuns: “Practicantii Falun Gong sunt aici sa impiedice oamenii sa doneze bani pentru victimele cutremurului din Sichuan.”

Intrebate “De unde stiti acest lucru,” ele au raspuns cu incredere: “Ei ne-au spus,” aratand spre multimea furioasa.

In timp ce Flushing este cel mai recent exemplu, evenimente similare au avut loc in America de Nord in lunile recente.

In Ottawa, in aprilie, aproximativ 2.500 de studenti chinezi s-au adunat la Parliament Hill pentru a denunta mass media occidentala si manifestantii tibetani dupa publicarea si raspandirea unor rapoarte ample asupra tulburarilor din Tibet din luna martie.

Studentii au denuntat mass media occidentala ca fiind inselatoare si “anti-China” pentru ca rapoartele publicate au criticat puternic modul in care regimul de la Beijing a rezolvat tulburarile. Tibetanii au fost de asemenea denuntati pentru ca au protestat in loc sa fie multumiti ca au fost “eliberati” de sub conducerea lui Dalai Lama, acesta fiind mereu acuzat in mass media chineza si descris ca un dur conducator de sclavi.

Scenariul a fost repetat in Toronto unde, pe langa cuvintul “mincinos,” manifestantii pro-PCC au strigat “Dalai Lama mori.”

In 9 mai in Winnipeg, un grup de 30 de studenti chinezi au incercat sa opreasca evenimentele ce marcau sosirea Stafetei Globale a Drepturilor Omului. Aceasta stafeta reprezinta un efort si o actiune internationala pentru a trage un semnal de alarma asupra abuzurilor drepturilor omului din China inaintea Jocurilor Olimpice de vara din Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor