Şoigu susţine că Rusia şi aliaţii ar trebui să intensifice exerciţiile militare în Asia

Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării
Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării (Youtube - captură ecran)
Redacţia
27.04.2024

Rusia şi aliaţii săi din Asia ar trebui să extindă exerciţiile militare comune, din cauză că se confruntă cu o ameninţare directă din partea tentativelor Statelor Unite de a-şi extinde influenţa de securitate în regiune, a declarat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

El a vorbit la o reuniune a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup de securitate care include Rusia, India, China, Iran, Pakistan, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan şi Tadjikistan, potrivit Reuters.

"Cred că toţi cei prezenţi împărtăşesc opinia că desfăşurarea de infrastructuri militare în regiune de către Statele Unite şi aliaţii lor este inacceptabilă", a declarat Shoigu.

"Astfel de intenţii trebuie privite ca o ameninţare directă la adresa stabilităţii în spaţiul OCS".

Statele membre ale OCS ar trebui să extindă domeniul de aplicare şi geografia exerciţiilor lor militare, a mai afirmat el în cadrul reuniunii din capitala kazahă Astana.

Discursul său a evidenţiat intenţia Rusiei de a întări legăturile militare cu partenerii din Asia şi de a rezista oricărei erodări a influenţei sale în această zonă, în ciuda solicitărilor intense la care este supusă armata sa din cauza războiului pe care îl duce de mai bine de doi ani în Ucraina.

În Rusia, poziţia lui Shoigu este supusă unui control mai mare decât de obicei după arestarea unuia dintre adjuncţii săi în această săptămână într-un scandal de mită, o evoluţie care ameninţă să îl slăbească din punct de vedere politic.

În discursul său, el a acuzat blocurile QUAD şi AUKUS, conduse de SUA, că încearcă să remodeleze structura de securitate din Pacific pentru a le fi favorabilă şi a afirmat că se exercită o presiune tot mai mare asupra Chinei în ceea ce priveşte Taiwanul.

Şoigu a declarat că principala ameninţare în Asia Centrală provine de la "grupurile teroriste radicale din Afganistan".

De asemenea, el a spus că Statele Unite lucrează pentru a restabili influenţa în regiune pe care au pierdut-o după retragerea trupelor sale din Afganistan în 2021.

Militanţii grupului terorist Statul Islamic au revendicat responsabilitatea pentru uciderea a peste 140 de persoane la o sală de concerte din apropierea Moscovei luna trecută, iar Statele Unite au declarat că reţeaua afgană a grupului a fost cea care a planificat atacul. Şoigu a repetat acuzaţia Rusiei că Ucraina a fost în spatele atacului, lucru negat de Kiev şi despre care Washingtonul spune că este un nonsens.

Şoigu a declarat, fără a oferi dovezi, că în Ucraina, consilieri străini au ajutat Kievul să pregătească acte de sabotaj pe teritoriul rusesc şi că Ucraina foloseşte arme occidentale pentru a ataca infrastructura civilă rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor