Autorităţile ruse reţin doi cetăţeni americani, inclusiv un soldat în termen

(Captură Foto)
Redacţia
08.05.2024

Autorităţile ruse au declarat marţi că au reţinut doi cetăţeni americani, dintre care un soldat în termen, în cazuri penale separate.

Soldatul, reţinut luni sub acuzaţia de comportament infracţional, a fost arestat pentru furt de către un tribunal din Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a precizat marţi biroul regional al Ministerului rus de Interne, într-un comunicat.

Ministerul rus de Externe a precizat că acest caz nu are niciun element politic şi că nu există acuzaţii de spionaj, potrivit Reuters.

"Din câte am înţeles, este vorba de o infracţiune pur cotidiană", a declarat agenţia media de stat TASS, care a citat filiala din Vladivostok a ministerului.

Cazurile penale împotriva americanilor din Rusia au căpătat o importanţă diplomatică în ultimii ani, inclusiv un caz de trafic de droguri împotriva vedetei de baschet Brittney Griner, eliberată anul trecut în cadrul unui schimb de prizonieri, şi un caz de spionaj împotriva lui Evan Gershkovich, un reporter de la publicaţia Wall Street Journal, pe care acesta şi angajatorul său îl neagă.

Instanţa l-a identificat pe soldat ca fiind Gordon Black şi a declarat că acesta va fi reţinut cel puţin până la 2 iulie, potrivit agenţiei de presă RIA. Armata americană, care a declarat luni că a fost informată cu privire la detenţie, nu l-a identificat pe soldat. Un oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că soldatul a fost repartizat în Coreea de Sud.

Departamentul de Interne din Vladivostok a declarat că o femeie în vârstă de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani.

Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud. Americanul venise în Vladivostok în vizită, cei doi s-au certat, iar ea a depus ulterior o plângere la poliţie, în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. Soldatul a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase bilet de avion pentru a se întoarce acasă.

Separat, serviciul judiciar al Moscovei a anunţat marţi că un tribunal a arestat preventiv pentru 10 zile un cetăţean american, pe care l-a numit William Russell Nycum, pentru "huliganism mărunt".

Serviciul a precizat că acesta a fost găsit dezbrăcat afară după ce a consumat alcool, acuzându-l că "a manifestat o lipsă evidentă de respect faţă de societate, cetăţeni şi ordinea publică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor