Organismul de supraveghere antifraudă din Ungaria vrea puteri mai mari pentru organizarea de raiduri şi urmăriri penale

Viktor Orban (Ludovic Marin/AFP via Getty Images *)
Redacţia
08.05.2024

Organismul anticorupţie din Ungaria, însărcinat cu combaterea fraudei în legătură cu cheltuirea a miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, a solicitat puteri mai mari, inclusiv pentru urmăriri penale, percheziţii şi sancţiuni, se arată într-un document.

Autoritatea pentru integritate, creată sub presiunea UE la sfârşitul anului 2022, este independentă de guvernul premierului Viktor Orban şi este condusă de un fost partener al PricewaterhouseCoopers (PwC) cu două decenii de experienţă în domeniul contabilităţii judiciare şi al respectării legislaţiei, relatează Reuters.

Dar Autoritatea afirmă că nu are capacitatea de a denunţa neregulile din această ţară est-europeană, care de ani de zile este în dezacord cu blocul comunitar în chestiuni legate de statul de drept.

"Acest document oferă o descriere la nivel înalt a puterilor esenţiale necesare pentru ca Autoritatea să funcţioneze în mod eficient şi să îşi îndeplinească mandatele legale", a declarat Autoritatea într-un document obţinut de Reuters, care a fost înaintat Ministerului Justiţiei din Ungaria şi Comisiei Europene.

Guvernul lui Orban nu a făcut niciun comentariu de când liderul organismului, Ferenc Biro, şi-a exprimat pentru prima dată îngrijorarea în aprilie.

Solicitările, cuprinse într-un document de patru pagini datat 1 martie, includ dotarea organismului cu puteri de urmărire penală şi aplicare de sancţiuni puternice pentru a asigura respectarea legislaţiei.

Organismele internaţionale de supraveghere susţin că Orban, aflat la putere din 2010, a direcţionat de mult timp fondurile UE către oameni de afaceri apropiaţi de partidul său naţionalist Fidesz.

Guvernul neagă aceste acuzaţii, Orban afirmând că nu este implicat în chestiuni de afaceri şi că Ungaria nu are mai multe probleme de corupţie decât alte ţări din UE.

Comisia Europeană a deblocat fonduri de 10 miliarde de euro pentru Ungaria în decembrie, o măsură pe care unii parlamentari europeni încearcă să o anuleze, ei considerând a fi rezultatul unor negocieri ale Bruxelles-ului pentru a depăşi veto-ul lui Orban privind ajutorul acordat Ucrainei.

În pofida unor progrese în ceea ce priveşte anularea reformelor contestate ale sistemului judiciar maghiar, miliarde de euro din fondurile UE rămân suspendate, Orban adâncind o confruntare cu conducerea UE înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie.

Autoritatea de integritate doreşte să obţină un mandat legal pentru a efectua percheziţii, inspecţii sau controale inopinate ale sediilor entităţilor aflate sub control, precum şi capacitatea de a lua măsuri formale, cum ar fi sigilarea, sechestrarea şi confiscarea.

Organismul doreşte să aibă capacitatea de a efectua investigaţii autonome şi de a autoriza urmărirea penală în cazurile de corupţie. Acesta spune că personalul său ar trebui să aibă dreptul de a cita, de a lua în custodie sau de a utiliza alte măsuri coercitive, se arată în document.

Ca parte a puterilor de investigare consolidate, autoritatea doreşte, de asemenea, să aibă capacitatea de a desfăşura instrumente şi mijloace secrete sub propria autoritate şi de a impune amenzi în cazul în care investigaţiile sunt obstrucţionate.

"Autoritatea trebuie să aibă acces la informaţii cu caracter personal, date cu caracter personal referitoare la chestiuni penale şi date confidenţiale, inclusiv date clasificate", a adăugat documentul, solicitând acces electronic şi direct la baze de date, cum ar fi Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Organismul solicită, de asemenea, puterea de a impune sancţiuni "suficient de severe" pentru a asigura respectarea legislaţiei, cum ar fi emiterea unui avertisment sau a unei amenzi descurajante în cazul nerespectării sau a respectării incomplete a recomandărilor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor