Românii au investit sume record în titluri de stat Fidelis. Depozitele în lei ale populaţiei la bănci ating un maxim istoric

Bancnote de 50 şi 200 de lei
Bancnote de 50 şi 200 de lei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
24.04.2024

Românii au investit săptămâna trecută o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, aproximativ 643 de milioane de euro, în titluri de stat Fidelis. În plus, depozitele în lei ale populaţiei din bănci sunt la un maxim istoric, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, în februarie 2024 au ajuns la 223,5 miliarde lei, în creştere cu 21,9% faţă de februarie 2023. Iar la Bursă, pe piaţa fondurilor mutuale, pe cea de criptomonede sau pe cea externă, sumele investite sunt într-o continuă creştere.

Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 7% comparând februarie 2024 şi aceeaşi lună din 2023, efect direct al măsurilor de plafonare a adaosului comercial pentru produsele de bază, şi a preţului la energie şi gaze.

Totodată, Eurostat a publicat recent date care arată că, în România, PIB-ul per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a ajuns la 78% din media UE, şi a depăşit Ungaria, care este la valoarea de 76%.

Acest lucru a fost semnalat şi de Akos Peter Bod, profesor de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta şi fost guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei, într-o analiză pentru Portfolio.hu, cel mai apreciat portal de ştiri şi analize economice din ţara vecină.

“Uitaţi de Austria. Trebuie să ajungem din urmă România! Avantajul semnificativ al Ungariei faţă de România la dezvoltare calitativă nu mai există“, a precizat profesorul.

Potrivit site-ului citat, creşterea puterii de cumpărare şi, implicit, a nivelului de trai al cetăţenilor rămâne prioritate pentru guvernul PSD, după cum declară guvernanţii. Pentru a contribui la acest obiectiv, o componentă importantă este implementarea salariului minim european. Introducerea acestuia este un alt obiectiv asumat în programul de guvernare PSD, în care s-a precizat că până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă nu va câştiga mai puţin de 500 euro net lunar, respectiv 50% din salariul mediu net.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor