Marile companii petroliere ar putea ieşi mai rapid din Nigeria dacă plătesc pentru curăţarea mediului

O rafinărie ExxonMobil. (Captură Foto)
Redacţia
04.05.2024

Marile companii petroliere, precum ExxonMobil şi Shell, care intenţionează să iasă din sectorul petrolier onshore din Nigeria, pot obţine mai repede aprobarea de a face acest lucru dacă îşi asumă responsabilitatea pentru deversările de petrol, în loc să aştepte ca autorităţile să atribuie vina, a declarat vineri autoritatea de reglementare din Nigeria.

În ultimii ani, Exxon, Shell, TotalEnergies şi Eni au încercat să părăsească delta Nigerului, bogată în petrol, din Nigeria, invocând probleme de securitate, inclusiv furturi şi sabotaje, pentru a se concentra pe forajul în ape adânci. Cu toate acestea, exit-urile lor au fost întârziate de obstacole de reglementare, potrivit Reuters.

În cadrul unei întâlniri cu companiile la Abuja, şeful Comisiei de reglementare a petrolului din Nigeria (NUPRC), Gbenga Komolafe, a oferit o opţiune pe termen scurt, cu o aprobare mai rapidă, în cazul în care companiile se angajează să cureţe deversările şi să despăgubească comunităţile.

"Avem angajamentul aici. Consimţământul aici, deşi stabilit pentru luna iunie, ar putea fi mult mai scurt", a declarat acesta.

"Dacă sunteţi de acord să luaţi această opţiune, semnaţi angajamentul ştiind că există obligaţii care trebuie îndeplinite", a spus Komolafe.

A doua opţiune pe termen lung implică aşteptarea ca NURPC să identifice şi să cesioneze toate obligaţiile, ceea ce ar putea întârzia aprobarea finală până în august.

NURPC încearcă să găsească un echilibru între o ieşire mai rapidă pentru companiile petroliere majore şi protejarea mediului, a comunităţilor locale şi a viabilităţii pe termen lung a activelor.

Companiile analizează opţiunile şi vor răspunde în curând, au transmis acestea.

Analiştii spun că opţiunea accelerată ar putea costa companiile petroliere majore milioane de dolari pentru curăţări şi reparaţii.

"Riscul cu opţiunea 1 este că cedentul va continua să îşi asume responsabilitatea pentru activ până la finalizarea procesului, în timp ce opţiunea 2 îi pune la mila autorităţii de reglementare, din cauză că au renunţat la dreptul de a obţine o aprobare anticipată", a declarat Ayodele Oni, avocat specializat în domeniul energiei la firma de avocatură Bloomfield din Lagos.

Plecarea marilor companii înseamnă că sunt oferite în total 26 de blocuri onshore.

"Ne propunem să ne asigurăm că societăţile care preiau aceste blocuri au resursele financiare necesare şi deţin expertiza tehnică necesară pentru a gestiona în mod responsabil blocurile pe tot parcursul ciclului lor de viaţă, în conformitate cu bunele practici de administrare a activelor", a declarat Komolafe.

NUPRC a angajat doi consultanţi globali în domeniul dezafectării petrolului şi gazelor, S&P Global Commodity Insights şi Boston Consulting Group, pentru a efectua o verificare prealabilă a activelor care urmează să fie cesionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor