ANPC ia la puricat magazinele online chinezeşti Temu şi Shein. Ce recomandări au primit potenţialii clienţi români

Pagină a magazinului online Temu
Pagină a magazinului online Temu (Captură video)
Andrei Popescu
24.04.2024

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, într-un comunicat, că derulează în această perioadă o acţiune de verificare a magazinelor online Temu şi Shein, cu sediul în China.

Potrivit ANPC, acţiunea se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al acestora, respectiv potenţiale încălcări ale legislaţiei orizontale privind siguranţa produselor şi protecţia consumatorilor (reduceri neautentice) şi practici agresive - interfeţe manipulatoare (dark patterns), vânzare sub presiune (pressure - selling), recompensarea implicării unei persoane cu un produs sau serviciu cu un premiu (gamification), dar şi alte aspecte (de exemplu, legate de siguranţă produselor).

În acest context, ANPC sfătuieşte consumatorii care cumpără online de pe aceste site-uri, să se informeze cu atenţie, înaintea achiziţionării unui produs, asupra caracteristicilor acestuia, preţurilor afişate, costurilor de livrare, informaţiilor despre comerciant sau modalităţilor de plată disponibile.

De asemenea, instituţia i-a atenţionat pe potenţialii clienţi să nu uite să citească secţiunea de “Termeni şi condiţii” a site-ului de pe care doresc să facă cumpărături.

În plus, continuă ANPC, înainte de încheierea achiziţionării, consumatorii trebuie să verifice dacă pe site-ul comerciantului există informaţii corecte şi complete privind:

  • datele sale de identificare (denumirea, adresa poştală şi electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale şi cel de înregistrare fiscală etc.);
  • caracteristicile esenţiale ale produsului;
  • preţul cu toate taxele incluse;
  • cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
  • modalităţile de plată şi de livrare;
  • perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului;
  • existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului.

Totodată, ANPC recomandă ca, în cazul în care clienţii întâmpină o problemă atunci când fac cumpărături online, să încerce o rezolvare directă cu operatorul economic, pe cale amiabilă, iar dacă acest lucru nu funcţionează se pot adresa Direcţiei de Soluţionare Altenativă a Litigiilor din cadrul ANPC https://anpc.ro/ce-este-sal/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.

Iar în cazul în care operatorul economic îşi are sediul social într-un alt stat european, clienţii se pot adresa Centrului European al Consumatorilor din România https://eccromania.ro/, care îi va ajuta gratuit când au probleme de protecţia consumatorului cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european, îi va informa gratuit asupra drepturilor pe care le au în timpul unor călătorii în alt stat european şi le oferă sprijin gratuit dacă au o plângere împotrivă unei companii europene, în vederea soluţionării problemei.

În cazul în care soluţionarea nu este posibilă pe nicio altă cale, clienţii pot formula o reclamaţie accesând https://sesizări.anpc.ro/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.

ANPC a mai transmis că va continua verificările şi în perioada următoare şi, pe măsură ce rezultatele vor fi disponibile, va reveni cu informaţiile necesare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor