Paul Ivan (EPC),despre frânele extinderii UE

Paul Ivan (EPC),despre frânele extinderii UE

Se încarcă player-ul...

”Procesul de extindere al UE pare să se fi naţionalizat, iar Parlamentele naţionale sunt tot mai implicate în acesta. Bundestagul german a primit mult mai multă putere în controlarea guvernului german în privinţa proceselor de aderare. Franţa va avea referendumuri la viitoarele extinderi”, a declarat Paul Ivan, senior Policy Analyst la think-thank-ul European Policy Center în cadrul dezbaterii ”România şi Extinderea UE în Balcanii de Vest”, organizată astăzi de Biroul de Informare al Parlamentului European la Bucureşti.

Expertul a mai afirmat că extinderea UE cu România şi Bulgaria este considerată acum prematură la Bruxelles, ceea ce a dus la o complicare şi creştere a dificultăţii procesului de extindere către Balcanii de Vest.

Pe de altă parte, Germania a rămas singurul stat mare care împinge înainte extinderea UE către Balcanii de Vest, în schimb Londra care până acum câţiva ani era o mare promotoare a extinderii s-a dus către extrema antiimgraţionistă.

Paul Ivan a identificat ca frâne în procesul de extindere şi ostilitatea faţă de valul de imigranţi în statele membre, ascensiunea partidelor extremiste şi antiimigraţioniste şi preluarea discursului acstora de către partidele mainstream.

El s-a referit şi la litigiile dintre ţări, arătând că mai multe state membre UE care nu recunoşteau Kosovo au motive suplimentare de a nu-l recunoaşte pe fondul conflictelor din estul Europei, în Georgia, Ucraina, unde vedem schimbări ale teritoriilor prin forţă. Ivan a menţionat şi exemplul Spaniei care se confruntă din nou cu separatismul catalan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale