Mihai Goţiu, despre Afacerea Roşia Montană: Mulţi bani s-au dus către politicieni

Se încarcă player-ul...

Circa 1000 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei, lângă Guvern, revoltate de declaraţiile premierului Tudose privind intenţia guvernului său de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO. Printre protestatari, s-a aflat şi unul dintre cei mai cunoscuţi apărători ai Roşiei Montane, senatorul USR Mihai Goţiu. De profesie jurnalist, Goţiu şi-a dedicat ani din viaţă investigării încrengăturilor de afaceri "sulfuroase" din jurul proiectului RMGC, investigaţii ce s-au concretizat într-o carte, respectiv Afacerea Roşia Montană.

Reamintim că Goţiu, chiar înainte ca Tudose să vorbească despre retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO, a tras un semnal de alarmă cu privire la un posibil blat între Guvern şi Gabriel Resources, companie care a cerut 4 miliarde de dolari despăgubiri României într-un proces de arbitraj.

"Este teama (...) că la acest arbitraj se vor afla multe lucruri interesante pentru că este această companie care pretinde că ar fi investit în România 700 de milioane de dolari (...) dacă pretinde aceşti bani înapoi plus daune, interese, profit nerealizat şi alte fantasme, trebuie să facă dovada pe ce au cheltuit aceşti bani. Deci trebuie să vină de la A la Z până la ultimul cent, să ne arate pe ce au cheltuit aceşti bani şi în ce măsură aceşti bani cheltuiţi în România aveau legătură cu proiectul lor minier. Ori, după mulţi ani de investigaţie, pot să spun fără să greşesc că aceşti bani s-au dus către politicieni de la nivel local până la nivel guvernamental, parlamentar şi chiar până la nivelul premierului şi preşedinţilor României sub diferite forme, ba sponsorizări, ba afaceri cu familii şi prieteni care aveau firme prin zonă, ba călătorii în diferite ţări, la fel s-au dus către agenţii de publicitate, s-au dus către diferiţi experţi care au susţinut apoi cauza companiei miniere la diferite preţuri, s-au dus într-o mare parte şi în mass-media, deşi compania nu avea ce să promoveze propriu-zis, pentru că faci publicitate atunci când vrei să vinzi ceva", a explicat Goţiu pentru Epoch Times.