Marius Oprea despre Mişcarea Paul Goma: există o continuitate a aparatului de Securitate

Marius Oprea despre Mişcarea Paul Goma: există o continuitate a aparatului de Securitate

Se încarcă player-ul...

La evenimentul "Mişcarea Paul Goma" - organizat pe 3 octombrie 2017 de Primăria Capitalei, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi având drept co-organizatori Pen România şi Filarmonica George Enescu, a luat cuvântul istoricul Marius Oprea, cunoscut drept "vânătorul de securişti" pentru efortul său de a arăta crimele infamului serviciu de teroare al PArtidului Comunist prin dezgroparea victimelor regimului.

"Există o continuitate a aparatului de Securitate, aşa după cum există o continuitate a aparatului informativ al Securităţii şi a mijloacelor utilizate de acesta - în care aria calomniei nu lipseşte" arată Oprea, care a subliniat că Securitatea şi-a folosit mijloacele propagandistice pentru a discredita Mişcarea Goma şi potenţialul pe care l-ar fi putut avea în România.

"Mişcarea Goma a pornit din acest resort al imposibilităţii de a te afirma într-o societate închisă la maxim - dacă este să ne gândim la ceea ce s-a întâmplat odată cu Tezele din iulie".

"Ceauşescu se întorsese din turneul în care văzuse cu ochii lui ce înseamnă comunismul de tip asiatic. Am citit - şi m-au luat răcorile - stenograma la întoarcerea lui în China şi Coreea de Nord".  "Ceea ce a văzut în Coreea de Nord l-a făcut să ţină un discurs de aproape o oră în faţa tovarăşilor din Secretariatul General în care le povestea cum, pe tot parcursul vizitei, străzile erau pline de oameni care îl aclamau şi cum pe stadioane numele lui era scris cu trupuri de oameni."

Oprea a mai amintit de fondarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România şi despre însemnătatea acestui gest, aparent lipsit de influenţă pentru România.

În 1979, Paul Goma, aflat la Paris, a anunţat într-o conferinţă de presă de la Paris, adeziunea la nou-formatul Sindicat fondat de catre Ionel Cană şi Gheorghe Braşoveanu. Gestul lui Goma a fost unic la momentul respectiv şi este precursor al uniunii dintre elite şi muncitori, sub sigla sindicatului Solidarnosc, în Polonia anilor '80.

Apariţia unor sindicate evident ostile regimului a fost un semn că "proletariatul", segmentul social care ar fi trebuit să reprezinte clasa socială din care Partidului Comunist afirma că se revendică, dă semne de trezire la realitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale