„De ce se bate lumea de 3000 de ani pentru această mare?”- Sabina Fati, despre cartea sa „Ocolul Mării Negre în 90 de zile”

Se încarcă player-ul...

De ce e aşa de importantă Marea Neagră? De ce vor americanii să facă o bază la Marea Neagră? De ce, cea mai mare bază maritimă rusească, e la Sevastopol? De ce turcii ţin cu dinţii de strâmtori? De ce se bate lumea de 3000 de ani pentru această mare care e periferică, e departe de lumea civilizată, e departe şi de locurile interesante din Asia-Pacific. Cu astfel de întrebări a pornit Sabina Fati în călătoria sa de 90 de zile în jurul Mării Negre, întrebări la care a răspuns, parţial, printr-o carte: „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”.

Este a doua carte de călătorii a Sabinei Fati, după uluitoarea poveste a Drumului Mătăsii, apărută anul trecut. O carte cu un fel aparte de călătorii, în care istoria Mării Negre de la Darius cel Mare la Putin şi Erdogan se suprapune peste întâmplările dramatice trăite de ea şi peste povestirile ei fascinante.

''Câţi dintre jurnaliştii de astăzi ar mai asuma 3 luni de călătorie cu autobuze nesigure, cu şoferi de taxi suspecţi, cu hoteluri nu dintre cele simandicoase etc. Cine ar mai asuma atâtea graniţe?'', se întreabă Lidia Bodea, la lansarea cărţii, scoţând în evidenţă performaţa jurnalistică a autoarei.

Dar există şi o performaţă morală, spune tot Lidia Bodea:

„Sabina Fati asumă principiul adevărului, cu adevărat ca pe o valoare a meseriei ei de jurnalist şi scrie, şi până să scrie călătoreşte, se documentează şi face totul cu enorm de multă seriozitate şi conştientă că nu se poate juca, că nu poate păcăli. Aşez acest principiu al adevărului ca pe un principiu coordonator şi care face din această carte şi o performanţă morală”.