Cum se alocă banul public: "Oamenii nu stiu ce votează!"

Se încarcă player-ul...

Prezentă joi la şedinţa de Consiliu General de la Primăria Capitalei, unde a avut parte de abuzuri şi intimidări, Oana Gheorgiu, una dintre fondatoarele asociaţiei Dăruieşte Viaţă, povesteşte cum se votează pentru cheltuirea banului public.

"Azi de dimineaţă a fost suplimentată ordinea de zi cu aprobarea unui buget pentru spitalul Victor Babeş, ne interesa foarte tare cum se aprobă un astfel de buget, care sunt discuţiile, în ce fel consilierii aceştia care ridică sau nu ridică mâna să aprobe un buget sunt conştienţi de ce votează.

Şi vă spun că e foarte trist ce am văzut astăzi pentru că oamenii nu stiu ce votează, ridică mâna în funcţie de probabil cum sunt instruiţi de partidul sau şeful comisiei sau cum sunt ei împărţiţi, dar nu au habar exact de ce votează, nu se discută, nu există o dezbatere. Opoziţia a încercat de câteva ori să pună nişte întrebări la care nu se răspunde, pur şi simplu aceste întrebări sunt complet ignorate.

Au fost foarte multe bugete alocate astăzi, bugetul pentru spitalul Victor Babeş a fost de 7 milioane de lei pentru construirea unui ambulatoriu de 1100 mp.

Noi chiar am avut o discuţie în pauză cu o parte dintre consilierii generali care ne-au spus că nu e adevărat, nu e un buget atât de mare, nu ştim să calculăm. Noi renovăm spitale, probabil că secţiile de oncologie care au fost renovate în ultimii ani în România sunt renovate de noi, ştim foarte bine ce vorbim, noi avem un proiect să construim un spital de la zero, din nou ştim foarte bine care sunt costurile şi cum se calculează şi vă spun că dacă bugetul e de 7,4 milioane de lei aşa cum am văzut eu în Hotărâre pentru 1100 mp, este foarte mare. Înseamnă undeva la 1500 euro un metru pătrat şi este mult. Pentru construirea unui spital un buget corect este de 700/800 dar noi calculăm aici inclusiv mobilare, nu neapărat dotări de aparatură, de echipamentele medicale", a relatat Oana Gheorghiu, în cadrul unui dialog cu reprezentanţii grupului Rezistenţa.

Mai multe informaţii, aici.