Xi Jinping promite credite de 20 miliarde USD pentru a revitaliza Orientul Mijlociu

Căderea Statelor Unite lasă un vacuum.
Preşedintele chinez Xi Jinping
Preşedintele chinez Xi Jinping (Getty Images)

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis marţi că va acorda naţiunilor din Orientul Mijlociu un pachet de credite în valoare de 20 miliarde de dolari şi ajutoare financiare de aproximativ 106 milioane de dolari, ca parte a ceea ce liderul comunist a numit a fi un model de tipul “oil and gas plus” destinat revitalizării creşterii economice în regiune.

Beijingul şi-a mărit implicarea în Orientul Mijlociu în ultimii an, în condiţiile în care naţiunile arabe joacă un rol important în proiectul extern al lui Xi Jinping (numit Centura şi Drumul) pentru construirea unor rute comerciale puternice care să lege China de Asia Centrală şi de Sud-Est, potrivit Reuters.

China va oferi ajutoare financiare în valoare de 100 milioane de yuani (15 milioane de dolari) pentru a susţine dezvoltarea economică a Palestinei, pe lângă celelalte 600 milioane de yuani (91 milioane USD) ce vor fi oferite Iordaniei, Libanului, Siriei şi Yemenului, a mai precizat preşedintele chinez.

China – care în mod tradiţional a jucat un rol mic în conflictele sau diplomaţia din Orientul Mijlociu, în ciuda dependenţei de sursele energetice ale regiunii - a încercat să se implice mai mult în procesul de soluţionare a disputelor îndelungate din zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe