Vulcanul japonez Aso a erupt. Cel puţin 18 zboruri interne au fost anulate

Vulcanul Aso (în imagine) din prefectura japoneză Kumamoto a erupt în dimineaţa de 14 septembrie 2015.
Vulcanul Aso (în imagine) din prefectura japoneză Kumamoto a erupt în dimineaţa de 14 septembrie 2015. (Captură Foto)

Cel mai mare vulcan al Japoniei de pe muntele Aso a erupt luni, forţând Agenţia Meteorologică a Japoniei (JMA) să ridice nivelul de alertă de la 2 la 3, pe scara cu 5 trepte, avertizând oamenii să nu se apropie de zonă. Erupţia a aruncat nori de fum până la o înălţime de 2.000 de metri, conform International Business Times.

Vulcanul de pe muntele Aso, localizat pe insula japoneză sudică Kyushu, a erupt la ora 9:43 a.m. JST (8:43 EDT), a declarat agenţia meteorologică. Oficialii locali au evacuat aproximativ 30 de turişti şi angajaţii unui magazin din zonă, a raportat AFP. Nu au fost înregistrate victime sau răniţi.

La faţa locului au fost trimişi soldaţi, poliţişti şi pompieri pentru a examina pagubele produse după erupţie, a declarat premierul Shinzo Abe în Tokyo.

Cel puţin 18 zboruri interne au fost anulate, în timp ce unele zboruri din oraşul învecinat Kumamoto au fost deviate datorită cenuşii vulcanice. JMA a declarat că erupţia a aruncat în aer bucăţi de rocă vulcanică, fum gros şi aburi, adăugând că este încă neclar dacă din craterul vulcanului a început să curgă lavă.

Autorităţile nipone nu exclud o a doua erupţie şi au avertizat oamenii să fie atenţi la pietrele ce ar putea fi aruncate pe o rază de peste 1 km.

Centralele nucleare, inclusiv centrala Sendai care şi-a reluat operaţiunile în luna august după dezastrul de la Fukushima, nu au fost afectate de erupţie, a declarat Kyushu Electric Power Co. Centrala nucleară Sendai este localizată la aproximativ 160 km sud de Muntele Aso.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe