Vucic cel cu două feţe: Serbia discută cu Rusia şi Belarus pentru achiziţionarea sistemului S-300

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Belgradul discută cu Rusia şi Belarus pentru a achiziţiona sisteme de rachete sol-aer S-300.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic. (Getty Images)

Aleksandar Vucic a declarat duminică reporterilor că ţara sa are nevoie de două divizii de sisteme S-300 şi un post de comandă pentru a-şi putea apăra spaţiul aerian.

El a adăugat că s-a implicat personal în discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul belarus Alexander Lukaşenko.

“Am menţionat acest aspect în timpul convorbirilor cu preşedintele Putin şi am discutat [despre achiziţionarea sistemului], de asemenea, şi cu preşedintele Lukaşenko”, a subliniat liderul sârb.

La începutul acestui an, ministrul sârb al Apărării, Zoran Djordjevic, declarase că ţara sa ia în considerare cumpărarea sistemului S-300.

Preşedintele sârb a mai precizat că Belgradul a semnat un contract cu Rusia pentru cumpărarea a şase avioane de luptă ruseşti Mig-29, 30 de tancuri T-72 şi 30 de transportoare de personal BRDM-2.

Vucic s-a mai referit, de asemenea, la unele rapoarte care au apărut la începutul săptămânii trecute cu privire la vânzarea sistemului S-300 de Rusia Croaţiei, o acţiune ce ar putea încălca un embargou impus de ONU în anii 1990.

“Nu avem nicio informaţie că, de fapt, Croaţia se află în posesia sistemului S-300. În general, cineva nu poate ascunde un astfel de lucru; nu este de mărimea unui ac”, a declarat el.

Moscova a criticat la rândul ei rapoartele respective, susţinând că sunt “provocatoare, deformează faptele şi urmăresc să defăimeze politica rusă în Balcani”.

“Rusia a respectat întotdeauna obligaţiile sale juridice internaţionale, inclusiv cele prevăzute de embargoul aplicat furnizării de arme părţilor combatante implicate în criza din Iugoslavia din 1991-1995”, a declarat Artem Kozhin, director adjunct al Departamentului pentru Informaţii şi Presă din Ministerul rus de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe