Votul în Diaspora: Cum se explică numărul mic al cetăţenilor înscrişi online pentru prezidenţiale

Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

Reprezentanţi ai 29 de grupuri civice din România şi străinătate au avut o întâlnire de lucru cu oficiali ai Autorităţii Electorale Permanente şi ai Ministerului de Externe, în cadrul căreia au prezentat un număr de douăsprezece aspecte critice ale platformei www.votstrainatate.ro ce au condus la absenţa numărului aşteptat de cetăţeni români doritori să voteze în diaspora, atât prin votul prin corespondenţă, cât şi prin votul la secţie.

"Înainte de a enunţa propunerile grupurilor civice în vederea rezolvării acestor probleme, cât şi răspunsul primit de la Autorităţi, amintim pe scurt faptul că în data de 5 august aceleaşi grupuri au trimis o scrisoare deschisă către AEP/MAE în care se semnalau unele dificultăţi tehnice întâmpinate de cei ce doreau să se înscrie în site-ul www.votstrainatate.ro care ar fi împiedicat pe cei mai mulţi dintre doritori să acceadă la procedura de votare (cu data limită 11 septembrie 2019) şi, mai presus de toate, lipsa totală a publicităţii pe tema acestui site şi a noii proceduri electorale propuse de AEP, în media tradiţională, ceea ce a reprezentat de altfel o iniţiativă necesară şi salutară. Totodată, s-a apreciat ca pozitivă iniţiativa unor ambasade/consulate de a se întâlni recent cu reprezentanţi ai asociaţiilor românilor din diaspora în vederea deschiderii secţiilor de votare suplimentare, astfel încât fenomenul cozilor interminabile cu care românii din străinătate s-au confruntat la ultimele alegeri europarlamentare să se diminueze, dacă nu să se stopeze", au transmis organizaţiile.

Problemele semnalate de grupurile civice au fost în esenţă următoarele:

- Lipsa de informare pe scară largă a publicului în legătură cu existenţa platformei www.votstrainatate.ro, cu precădere în mainstream media (Radio/TV în ţară şi străinătate), promovare care a fost făcută până acum de grupurile civice în mediile de socializare online. Faţă de acestea, AEP a anunţat începerea unei campanii instituţionale de informare.

- Scăzuta accesibilitate a platformei www.votstrainatate.ro de pe dispozitivele moderne tip smartphone/tablete, cât şi dificultatea de a completa procedura de înscriere de pe anumite tipuri de device (încărcare poze etc).

- Lipsa modalităţilor alternative de înscriere pentru persoane nefamiliarizate cu internetul sau persoane cu diverse dizabilităţi.

- Lipsa unor informaţii non-contradictorii în sistemul misiunilor diplomatice din străinătate privind înfiinţarea noilor secţii de votare, la nivelul existenţei personalului consular, a logisticii sălilor, a bugetelor alocate etc., ca punct de plecare necesar în vederea organizării activităţii voluntarilor civici care se vor angrena în buna funcţionare a acestor noi secţii. Faţă de acestea, AEP/MAE au manifestat, printre altele, intenţia de a permite în platforma www.votstrainatate.ro înscrierea voluntarilor pe listele de reprezentanţi în aceste secţii.

- Opacitatea procedurii de vot prin corespondenţă aşa cum este ea descrisă în platforma www.votstrainatate.ro, care pune într-un con de umbră întregul proces de înscriere, cu precădere prin eterogenitatea sistemelor poştale la nivel european, care culminează cu neîncrederea persoanelor în eficacitatea Poştei Române în returnarea către Birourile electorale a plicurilor cu voturi exprimate. Au fost menţionate următoarele îmbunătăţiri în lucru:

1. Propunerea, în studiu, a unei proceduri activate de AEP prin care alegătorii să fie înştiinţaţi de primirea respectivelor plicuri, prin e-mail.

2. Propunere în studiu de a prelungi prin OUG, până la 15 septembrie, termenul de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro.

- De asemenea, reprezentanţii instituţiilor au confirmat că procedurile din biroul electoral pentru votul prin corespondenţă vor fi monitorizate video 24 de ore din 24, filmările putând fi solicitate de la AEP şi de către cetăţenii interesaţi.

Aceleaşi grupuri civice au propus următoarele:

- Crearea unui call-center în cadrul platformei www.votstrainatate.ro cât şi a unei secţiuni FAQ care să ghideze pe cei ce întâmpină dificultăţi în procesul de înscriere / folosire a site-ului, inclusiv pentru persoanele cu deficienţe de vedere etc.

- Înfiinţarea de secţii de votare în proximitatea punctelor de frontieră din Europa pentru persoanele aflate în tranzit, care nu pot şti la data de 11 septembrie unde vor fi în perioada alegerilor, de exemplu şoferii profesionişti, dar şi turiştii. MAE a manifestat deschidere faţă de crearea acestor noi secţii de votare.

- Activarea în cadrul platformei www.votstrainatate.ro a unei Hărţi locatoare, după modelul https://oameni-noi.ro/situaţia-semnăturilor-pe-judeţe, care să ilustreze în timp real preferinţa înscrişilor pentru anumite centre metropolitane din străinătate, ceea ce va putea permite concentrarea voluntarilor pe acele secţii de votare rezultate din acumulările demografice ale diasporei. Or, la acest moment, prevederile legale în vigoare nu permit publicarea raportului dintre înscrişi şi locul lor de rezidenţă, ceea ce împiedică orice previziune a locului unde efectiv vor trebui deschise aceste noi secţii de votare.

Atât AEP/MAE, cât şi reprezentanţii grupurilor civice au convenit asupra beneficiilor unor noi întâlniri de lucru, care să permită succesul acţiunii de înscriere a cetăţenilor români din străinătate la actualele şi viitoarele alegeri, plecând de la chestiunile observate în cadrul platformei www.votstrainatate.ro dar şi pe marginea problemelor create de lipsa resurselor umane la secţiile de votare, atât cele prevăzute, cât şi la secţiile de votare noi. Următoarele întâlniri de lucru sunt deschise şi altor grupuri sau asociaţii civice interesate, care se pot adresa AEP în vederea cooptării la următoarele întâlniri.

În esenţă, reprezentanţii grupurilor civice au arătat că, în vederea unor acţiuni comune Instituţii/Societatea civilă, ar fi nevoie de următoarele:

- un caiet de sarcini clar al acţiunilor;

- un plan de comunicare internă – AEP / MAE / misiuni diplomatice / organizaţii civice;

- un plan de comunicare externă (campanie de informare);

- un set de proceduri clare (de la înregistrarea unei secţii de votare nouă la înregistrarea unei echipe/comisii de votare);

- un răspuns concret tuturor cererilor de înfiinţare de secţii de votare trimise până la această oră din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Marea Britanie, Italia.

Totodată, cei prezenţi au convenit asupra necesităţii, semnalate de altfel recent şi în Parlament, a unei alinieri a legislaţiei electorale româneşti la legislaţia electorală europeană. În acest sens, dialogul început în această lună a reprezentat pentru ambele părţi un început încrezător în vederea diminuării distanţei dintre cetăţenii români şi instituţiile care îi reprezintă, fapt lăudabil şi necesar, cu precădere datorită faptului că obiectul eforturilor tuturor este constituit de pivotul fundamental al oricărei democraţii veritabile: dreptul la vot al cetăţenilor români, indiferent de reşedinţa lor la momentul exprimării preferinţelor electorale.

Grupurile civice şi ONG-urile care au participat la discuţii: Voluntari în Europa, Rezist WMW (West Midlands şi Warwickshire), Platforma România 100, Expert Forum, Rezistenţa din Diaspora, Rezist Lyon, Mişcarea Civică Diaspora Austria, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Voluntar Londra, Aradul Civic #activAG Piteşti, Rezist Zurich.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne