Vom întări dreapta europeană, susţine reprezentantul lui Trump în Germania

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell
Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell (Getty Images)

Ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, a declarat că doreşte să “întărească” puterile de dreapta din Europa.

“Doresc în mod absolut să susţin alţi conservatori în Europa, alţi lideri”, a declarat ambasadorul Richard Grenell, într-un interviu acordat portalului american de ştiri de dreapta Breitbart News, publicat duminică. El a afirmat că este un curent de politici conservatoare care se răspândeşte din cauza politicilor eşuate ale stângii.

Comentariile au declanşat un val de critici ale liberalilor de ambele părţi ale Atlanticului.

Ministerul german de Externe – condus de un membru al Partidului Social Democrat, care are înclinaţii de stânga – a declarat că doreşte clarificări privind comentariile controversate atunci când delegatul american se va întâlni miercuri cu adjunctul ministrului de Externe.

Nu este pentru prima dată când comentariile lui Grenell captează atenţia mass mediei. La scurt timp după ce a sosit în Berlin în luna mai pentru a-şi ocupa postul, diplomatul a ameninţat cu aplicarea de sancţiuni americane împotriva companiilor germane care fac afaceri cu Iranul.

“În mod evident, ambasadorul american se vede drept o extensie a mişcării globale conservatoare de aripă dreapta”, a declarat Rolf Muetzenich, vicepreşedinte al social-democraţilor în Parlamentul Germaniei, într-un interviu cu Reuters.

Chris Murphy, senator democrat din statul american Connecticut, a condamnat la rândul său comentariile lui Grenell.

“Acest interviu este îngrozitor. Ambasadorii nu trebuie să ‘întărească’ niciun partid politic din străinătate”, a scris Murphy într-un mesaj postat pe Twitter.

Atacurile l-au făcut pe Grenell să dea replica.

“Ideea că eu susţin candidaţi/partide este ridicolă”, a afirmat ambasadorul. “Rămân la aceeaşi părere că suntem martori la o trezire a majorităţii tăcute – cei care resping elitele şi bula lor. Conduşi de Trump”.

Deşi diplomaţii ar trebui să evite evaluările politice, Grenell şi-a manifestat în mod direct suportul pentru cancelarul austriac Sebastian Kurz, un conservator în vârstă de 31 ani.

“Uitaţi, cred că Sebastian Kurz este un star rock. Sunt un mare fan. Mă uit în jur şi avem multe de făcut, dar cred că alegerea lui Donald Trump a permis oamenilor să spună că nu pot să permită pur şi simplu clasei politice să hotărască înaintea desfăşurării unui scrutin cine va câştiga şi cine ar trebui să conducă”.

Bill Martin, purtător de cuvânt al Ambasadei SUA din Berlin, a afirmat că lui Grenell îl apreciază şi pe cancelarul german Angela Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe