Vitamina D — Soare sau pilule?

Florida Keys
Florida Keys (Epoch Times)

Am citit recent un raport referitor la recomandarile Fundatiei Cancerului de Piele din Statele Unite. Fundatia a recomandat adultilor sa mareasca doza de vitamina D pe care o iau zilnic de la 400 U.I. (cantitatea zilnica recomandata), la 1000 U.I.

Asta este o veste buna, existand numeroase dovezi care indica faptul ca deficienta de vitamina D este frecventa. O astfel de deficienta poate mari riscul aparitiei mai multor boli, cum ar fi cele cardiovasculare, cele osoase, scleroza multipla si diferite forme de cancer.

Cresterea consumului de vitamina D ne protejeaza impotriva acestor boli si ne imbunatateste starea generala.

Fundatia Cancerului de Piele a facut o recomandare utila, insa exista pareri conform carora aceasta organizatie este responsabila de faptul ca deficienta de vitamina D este atat de comuna.

Organizatia ne recomanda, deloc surprinzator, sa ne ferim de soare si sa folosim o lotiune protectoare cu un factor de protectie (SPF) de cel putin 15.

De pe site-ul fundatiei citam: "Inca de la inaugurarea sa in 1979, Fundatia Cancerului de Piele a recomandat intotdeauna utilizarea unei creme protectoare cu factor de protectie de cel putin 15, ca parte importanta a unui regim de protectie solara completa. Crema protectoare nu este suficienta. Iata lista completa de sfaturi pentru prevenirea cancerului de piele:

- Stati la umbra, in special intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza

- Nu va ardeti la soare

- Evitati bronzarea si solariile UV

- Utilizati o crema protectoare cu SPF de cel putin 15, in fiecare zi

- Aplicati aproximativ 2 linguri de crema protectoare pe intreg corpul cu 30 de minute inainte de expunerea la soare. Repetati operatia la fiecare 2 ore.

- Acoperiti-va cu haine si folositi o palarie mare si ochelari cu protectie UV

Desi exista justificari pentru aceste sfaturi, este evident ca se concentreaza asupra pielii. Partea rea a unor astfel de sfaturi este ca pot neglija beneficiul pe care expunerea la soare il aduce sanatatii.

Desi Fundatia Cancerului de Piele este constienta de faptul ca vitamina D este importanta, ne recomanda sa o obtinem prin intermediul alimentatiei si al suplimentelor. Cu siguranta, aceste recomandari nu vor ajuta la reducerea numarului de persoane cu carenta de vitamina D, mai ales in timpul iernii.

Desi nu sunt impotriva suplimentarii (in prezent chiar si eu iau 3000 UI de vitamina D), cred ca ferindu-ne de soare si acoperindu-ne cu crema protectoare, nu vom ajunge niciodata la nivelul optim de vitamina D.

Ceea ce reprezinta un beneficiu pentru piele, poate avea consecinte extrem de negative asupra altor aspecte ale sanatatii.

La inceputul anului 2008 am scris despre un studiu care cantarea argumentele pro si contra expunerii la soare, in ceea ce priveste riscul de cancer. Acest studiu estima ca fiecare viata salvata in urma expunerii reduse la soare (si in urma reducerii riscului de melanoame), aduce cu ea 10 vieti pierdute in urma cresterii riscului aparitiei altor forme de cancer.

Autorii acestui studiu au sugerat: "Expunerea la soare poate duce la o imbunatatire a prognozei cancerului si este posibil ca efectele asupra sanatatii sa fie mai mult pozitive decat negative”.

In plus, trebuie sa reamintim faptul ca vitamina D si expunerea la soare sunt conectate si produc reducerea riscului aparitiei unei serii de boli, inclusiv diabetul si bolile cardiovasculare.

In concluzie, desi sunt de acord cu recomandarea Fundatiei Cancerului de Piele privind cresterea dozei zilnice de vitamina D, cred ca sfaturile referitoare la expunerea solara fac mai mult rau, decat bine.

Dr. John Briffa este medic si redactor de sanatate in Londra, ocupandu-se de probleme de nutritie si de medicina naturista. Articolele sale apar pe website-ul sau, www.drbriffa.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură