VIDEO. Macovei, la Congresul PPE: Ponta se ţine de scaun ca şi cum nu ar fi furat munca altora. Poate învaţă ai noştri de la europeni

Monica Luiza Macovei, conferinţă de presă la sediul PDL
Monica Luiza Macovei, conferinţă de presă la sediul PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei, prezentă la Congresul Partidului Popular European, a atras atenţia asupra modului în care a ales să demisioneze comisarul european pentru Sănătate, în urma începerii unei investigaţii referitoare la activitatea sa, şi faptul că premierul Ponta nu a renunţat la funcţie nici după ce s-a dovedit că a plagiat.

"Comisarul european Dalli a demisionat ieri (n.r. marţi) pentru că Oficiul European de Luptă Antifraudă face o investigaţie şi atunci a spus să nu dăuneze prezenţa mea imaginii Comisiei Europene, atunci îmi dau demisia, chiar dacă mă consider nevinovat. Şi sigur trebuie să comparăm această atitudine de politician european cu ce se întâmplă la noi. Severin e în continuare în Parlamentul European, iar Ponta, deşi Universitatea Bucureşti şi nu numai, dar ultima Universitatea Bucureşti a spus că a plagiat, el în continuare se ţine de scaun şi e ca şi cum nu ar fi furat munca altora. Deci să vedem aceste diferenţe între comportamentul politic românesc şi cel european că poate învaţă şi ai noştri, dar cred că nu o să înveţe, dar încercăm, încercăm", a declarat Macovei pentru Epoch Times.

Comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, John Dalli, şi-a anunţat demisia marţi, după ce Oficiul European de Luptă Antifraudă a început să-l investigheze. Cei de la instituţia respectivă au descoperit că un om de afaceri maltez s-a folosit de legăturile sale cu Dalli pentru a influenţa o propunere de lege privind produsele pe bază de tutun. Aceasta se referă la ridicarea interdicţiei de vânzare în UE a tutunului suedez. Din raportul realizat de Oficiu şi remis luni Comisiei Europene, rezultă că antreprenorul maltez a încercat să obţină avantaje financiare în schimbul acestei influenţe. Cu toate acestea, nu a fost încheiat niciun acord şi nu s-a făcut nicio plată, a informat CE.

În plus, în urma anchetei nu s-au găsit dovezi concludente privind o participare directă a lui Dalli, dar se consideră că acesta a fost informat în legătură cu demersurile producătorului maltez. Dalli a respins acuzaţiile de trafic de influenţă şi a spus că a demisionat din dorinţa de a se apăra şi de apăra Comisia.

Spre deosebire de el, despre Ponta s-a demonstrat că a plagiat, dar el nu a recunoscut autoritatea comisiei care a constatat acest fapt şi a apelat la o alta, care a stabilit că nu a plagiat. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu are motive să-i retragă titlul de doctor, deşi existau dovezi că a plagiat în lucrarea de doctorat. El a refuzat să demisioneze din funcţie şi a susţinut tot timpul că are dreptate.

Merge Ponta la CE?

După ce în urmă cu câteva zile premierul Ponta a declarat că nu va mai participa la Consiliul European, ulterior s-a anunţat că totuşi va merge la reuniunea CE. Europarlamentarul Monica Macovei apreciază că este vorba despre inconsecvenţă.

"Eu rar comentez ce spune premierul Ponta, e inconsecvent, minte cum respiră, face glume tot timpul, nu răspunde la întrebări serioase, ci face o glumă, îmi aduc aminte că a fost întrebat cum comentează intrarea lui Becali în USL şi a zis:"Mie îmi place Steaua dintotdeauna", nu e un răspuns de prim-ministru, trebuie să explici exact motivele, deci nu am ce să comentez. E o decizie a Curţii Constituţionale, ne-am făcut odată de râs, s-a dus, a ajuns acolo, nu avea mandatul, a sunat să ia mandat. Ar trebui să povestească odată detaliile, cum a fost acolo, cum i s-a cerut mandatul. Ca sa vadă românii cine îi face de râs", a precizat Macovei.

Premierul Ponta a mai fost implicat într-un conflict cu preşedintele Traian Băsescu legat de reprezentarea României la reuniunea Consiliului European de la sfârşitul lunii iunie şi a ales să meargă el acolo, iar după ce a revenit în ţară a avut loc suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, decisă de Parlament, unde USL deţine majoritatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne