Victor Ponta: Enache Jiru va fi preşedintele CEC Bank în locul lui Radu Gheţea

Sediu CEC Bank în România.
Sediu CEC Bank în România. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)
La conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni va veni Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care îl va înlocui pe Radu Gheţea, începând din această săptămână, informaţia fiind făcută publică de premierul Victor Ponta în cadrul unui interviu televizat. CEC Bank va avea o conducere dualistă: un Consiliu de Supraveghere şi Directorat.

În această săptămână va fi găsită o soluţie pentru înlocuirea lui Radu Gheţea la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni a menţionat premierul: "Este vorba de faptul că Gheţea are un contract care expiră abia la anul şi, atunci, trebuie găsită o soluţie prin care CEC să nu plătească aceste despăgubiri”, potrivit Mediafax.

Acum două luni, Victor Ponta, pe vremea când era ministru interimar de Finanţe, a afirmat că l-a propus pe Enache Jiru, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, în locul lui Radu Gheţea.


Înlocuirea lui Radu Gheţea se face în contextul în care Parlamentul a verificat activitatea CEC Bank după ce Ioana Băsescu a luat un credit de peste un milion de euro pentru a cumpăra un teren la Nana - Călăraşi.

Enache Jiru şi-a început cariera la Banca Naţională a României, a fost vicepreşedinte şi apoi a fost preşedinte al CEC Bank până în martie 2005.

Demiterea lui Gheţea

Reamintim că demiterea lui Gheţea se pregăteşte din noiembrie 2013, când Antena 3 a făcut public faptul că Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, şi-a cumpărat 300 de hectare de pământ în Călăraşi, cu credit luat de la CEC Bank.

Premierul a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, acuzând-l pe preşedintele Băsescu că a folosit instituţiile statului în interes personal.

La rândul său, fostul ministru de finanţe, Daniel Chiţoiu, partizan al demiterii lui Radu Gheţea, acuza la începutul lunii decembrie, în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind creditul acordat Ioanei Băsescu, că CEC Bank se află pe pierdere netă şi nu şi-a îndeplinit planul de creditare asumat.

Acuzaţiile s-ar fi dovedit nefondate. Conform unor surse guvernamentale citate de Mediafax, CEC Bank a încheiat anul 2013 cu un profit brut de circa 65 de milioane lei, aproape dublu faţă de rezultatul din 2012.

"Din datele preliminate, CEC a încheiat anul cu profit, dar va trebui să vedem rezultatele auditate, singurele care pot fi luate în calcul. O imagine mai exactă vom avea în martie-aprilie. De obicei, la CEC nu este o diferenţă mare între profitul brut şi rezultatul net. Dacă rămâne nivelul actual al profitului brut, cam de 65 de milioane lei, probabil vom vedea un câştig net de 55-60 milioane lei", au precizat sursele citate.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie