Viata salbatica din Vietnam in pericol datorita posibilei construiri a doua baraje hidroenergetice

In aceasta saptamana, soarta unuia dintre parcurile nationale cele mai importante din Vietnam atarna in balanta, pe masura ce guvernul decide daca va sprijini sau nu un plan pentru construirea a doua baraje hidroelectrice in zona.

Un sanctuar deosebit al faunei salbatice

Marginit de campuri de orez si aflandu-se la numai 161 km nord-est de cel mai mare oras al tarii, Ho Chi Minh, parcul Cat Tien ofera un sanctuar rar pentru speciile indigene.

Cele aproape 80.000 de hectare de padure luxurianta si zone umede expansive sunt casa unor animale rare, cum ar fi duoc langur si loris mignion, alaturi de alte 100 de mamifere aflate pe cale de disparitie.

Dar o mare parte din asta s-ar putea schimba daca guvernul aproba planurile de construire a doua baraje hidroelectrice pe Dong Nai, care curge prin parc.

Dong Nai, este cel de-al doilea fluviu ca marime din sudul Vietnamului.

Impactul asupra mediului

Directorul parcului, Tran Van Thanh, avertizeaza va exista un impact grav asupra biodiversitatii.

"Daca ei construiesc barajului, vor fi utilizate multe camioane si asta inseamna ca multi oameni vor veni in zona pentru a munci," a spus el. "Ei vor distruge padurea si vor folosi produse forestiere. Vor folosi dinamita pentru a sapa. Vor face zgomot si vor construi drumul. Ei vor avea un impact teribil asupra vietii salbatice."

In cazul in care proiectul este aprobat activitatile de constructie la Dong Nai 6 si 6A vor incepe in 2015.

Investitorii sustin ca cele doua baraje de 241 MW vor avea un impact minim asupra mediului inconjurator. Circa 372 de hectare de padure vor fi afectate, intinzandu-se in patru provincii, dar doar 137 de hectare dintre ele se afla in parcul Cat Tien.

In ciuda asigurarilor, Duong Trung Quoc, reprezentantul Adunarii Nationale pentru provincia Dong Nai, spune ca el este impotriva proiectului.

Quoc sustine ca localnicii nu isi doresc barajele si este de datoria sa sa le reprezinte punctele de vedere. Cu toate acestea, profesionistii si mass-media locala raman impartiti in legatura cu aceasta situatie, astfel incat toate lucrarile de cercetare ar trebui prezentate in mod clar.

Intr-o declaratie lansata in luna septembrie, grupul de protectie a mediului "Asociatia pentru Conservarea Naturii si Mediului din Vietnam", a cauzat o furtuna in mass-media locala prin sustinerea proiectului.

Grupul a declarat ca barajele nu vor fi construite in centrul parcului si, prin urmare, nu vor afecta centrul biodiversitatii.

Directorul parcului, Thanh, nu este de acord. El sustine ca, datorita celor circa 200.000 de oameni care traiesc in prezent in jurul parcului, efectul uman asupra biodiversitatii a atins deja niveluri critice. Orice presiune mai mare ar fi devastatoare, afirma el.

"Cand sunt prezenti mai multi oameni, devine si mai dificil sa protejam aceasta zona. In fiecare an avem aproximativ 300-500 de cazuri de persoane care iau produse forestiere. In fiecare an, colectam o gramada de capcane si arme. De exemplu, anul trecut am adunat aproximativ 25.000 de capcane si circa 20 de arme de la vanatori", a declarat Thanh.

Extindere energetica, crestere economica

Altii sustin ca Vietnamul are nevoie de energie. Cu o populatie si crestere economica in expansiune, consumul de energie din Vietnam se va dubla in urmatorii 10 ani. Cererea de energie electrica creste cu circa 15 la suta in fiecare an.

Jeremy Carew-Reid, director al Centrului de Management de Mediu, sustine ca proiectul pentru barajul din provincia Dong Nai reflecta ceea ce se intampla in intregul Vietnam si in regiunea Mekong.

Carew-Reid spune ca are loc o transformare totala a mediului acvatic datorita ritmului si scalei de dezvoltare a sectorul hidro.

Conform lui Carew-Reid, problema este ca acest lucru se intampla fara nici cea mai mica evaluare, planificare sau conducere, iar impactul asupra diversitatii naturale si culturale din regiune este foarte semnificativ.

Vo Van Chanh, director adjunct al Departamentului de Resurse Naturale si de Mediu din provincia Dong Nai, afirma ca autoritatile sunt constiente de diferite dispute in legatura cu barajul.

Chanh sustine ca Comitetului provincial al Poporului a solicitat departamentului sa organizeze saptamana trecuta o conferinta pentru a discuta proiectul. Dupa audierea argumentelor negative si pozitive, departamentul are in vedere acum care ar fi cel mai bun curs de actiune.

El spune ca inca nu s-a decis de partea cui sa fie, dar departamentul elaboreaza un plan care vizeaza atenuarea efectelor negative ale barajelor.

Specii pe cale de disparitie

Starea multora din speciile pe cale de disparitie din Vietnam este deja critica datorita unui comert agresiv pe piata neagra a animalelor folosite pentru medicina traditionala si datorita exploatarii produselor forestiere de catre comunitatile locale.

Doar saptamana trecuta, Fondul Mondial pentru Natura, impreuna cu oficialii de la Cat Tien, au anuntat ca una din speciile cele mai faimoase ale parcului - rinocerul javan - este acum disparuta. Ultimul animal despre care se stia ca a supravietuit in Vietnam a fost gasit mort anul trecut, cu un glont in picior si cornul taiat.

Unii se tem ca, daca dezvoltatorii vor incepe constructia barajelor, mai multe specii aflate pe cale de disparitie in Vietnam vor avea soarta rinocerului javan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură