Vela: "Politicul a fost implicat în 10 August. Cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească"

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. (Epoch Times Romania)

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susţinut, miercuri, că "politicul" a fost implicat în intervenţia jandarmilor la evenimentele din 10 şi 11 august 2018 şi că pe 10 august s-a urmărit "compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională" a jandarmilor, relatează Ziare.com.

Întrebat miercuri seara, la Prima TV, cum au ajuns jandarmii "să bată oameni", ministrul de Interne a răspuns: "Printr-o organizare incorectă a Jandarmeriei şi prin implicarea politicului în această organizare. Oameni cu răspundere care sunt şi oameni politici. Nu pot să spun cine, nu pot să dau nume... Politicul a fost implicat în 10 şi 11 august (2018 - n.red.)".

Liberalul a mai declarat că a citit raportul despre acele evenimente în calitatea sa de fost preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat şi că acesta nu era suficient pentru lămurirea celor întâmplate.

"E nenorocire. Dar raportul nu e suficient, raportul este o informare care, de fapt, a apărut şi în presă, o parte dintre lucruri sunt publice. Dar ce nu era public şi ce refuzase Jandarmeria să desecretizeze, deşi Parchetul Militar le ceruse acest lucru în 2018, erau convorbirile radio, pe nişte staţii speciale, pe 10 şi 11, în care ei vorbeau.

Şi n-au vrut să le desecretizeze, pentru că erau nişte indicative, şi atunci am schimbat indicativele (...) şi le-am desecretizat toate cele 298 de ore, dintre care 250 au legătură cu evenimentele din 10-11 august", a precizat Vela.

Ministrul a mai susţinut că s-a urmărit "compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională" a jandarmilor la evenimentele din 10 august 2018, iar "cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească".

"Unii jandarmi, când au dat cu gaze lacrimogene, nu şi-au pus mască, deci comandanţii nu le dăduseră şi măşti pe care ei le au în dotare. Dar când intri în gaze, dacă nu ai mască, respiri acele gaze şi asta îţi dă o stare emoţională puternică, adrenalina acţionează şi nu mai eşti raţional, ca jandarm, pentru că inclusiv tu inhalezi gazele lacrimogene. Deci s-a urmărit inclusiv de către cei care au regizat compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională (...) din partea unui om, până la urmă, jandarmul, care şi el era într-o situaţie de criză fizică.

Şi atunci oamenii au reacţionat urât, violent şi s-a întâmplat un lucru care a pus într-o situaţie proastă nu doar Jandarmeria, ci chiar România, în plan extern. Şi atunci cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească", a adăugat Vela.

Nu în ultimul rând, ministrul de Interne a opinat că DIICOT, având acum aceste probe, va "închide cercul" şi, când rechizitoriul va fi înaintat către instanţă, va fi public şi probabil va apărea şi în presă. De asemenea, Vela a mai precizat că "jandarmii trebuie să respecte procedurile, şi nu ordinele unor politicieni" şi că doreşte schimbarea legislaţiei, astfel încât jandarmii să poarte indicative la vedere, pentru a putea fi identificaţi.

"Vom modifica legislaţia, un jandarm să fie personalizat, la vedere cu un număr, astfel încât el să aibă responsabilitatea ca, dacă loveşte un bătrân, o persoană cu handicap, un copil sau dă cu gaze fără să respecte regulamentul, să ştie că este pasibil de pedeapsă şi este recunoscut în filmări de oameni, în declaraţii", a declarat ministrul de Interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne