USR: Coaliţia PSD-ALDE aduce prejudicii enorme României şi statutului ei de stat membru UE

Prin acest ultim raport MCV, Comisia Europeană pune în faţa guvernanţilor, fără menajamente, o oglindă a atacului lor permanent împotriva justiţiei, a transmis Uniunea Salvaţi România.
Dan Barna(USR),
Dan Barna(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)

Noul raport MCV cu privire la progresele României în domeniul reformei judiciare şi combaterii corupţiei, publicat de Comisia Europeană, este confirmarea oficială că actuala coaliţie PSD-ALDE a produs în acest prim an de guvernare o contra-reformă în justiţie, a acuzat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

USR a atras atenţia că, în noul raport, Comisia Europeană constată că în cursul anului 2017 avântul reformei în domeniul justiţiei s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor MCV şi, mai grav, a generat riscul revenirii unor probleme care fuseseră considerate rezolvate în raportul din ianuarie 2017.

În acelaşi timp, Comisia remarcă faptul că, de la raportul din ianuarie, "au existat o serie de cazuri care au dat naştere unor preocupări" cu privire la transparenţa şi predictibilitatea procesului legislativ, indiferent dacă acesta este iniţiat de Guvern sau de Parlament. În concluzie, raportul MCV arată că provocările la adresa independenţei sistemului judiciar din România reprezintă "un motiv persistent de îngrijorare" pentru partenerii internaţionali.

"În momentul în care Comisia Europeană foloseşte termeni precum “îngrijorare” şi ”preocupare” înseamnă că lucrurile merg prost, că s-au făcut paşi înapoi şi nu e în regulă. Aceştia sunt termenii diplomatici pentru probleme. În momentul actual, perspectiva ca în 2019 să scăpăm de MCV este minimă, mai ales că actuala coaliţie PSD-ALDE nu va renunţa la preocuparea principală: spălarea penalilor din funcţii publice prin legile justiţiei", a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

Potrivit USR, în raportul precedent, din luna ianuarie, România obţinuse în sfârşit, pe baza progreselor înregistrate anterior, o "foaie de parcurs" clară, constând din 12 recomandări punctuale.

Partidul înfiinţat de Nicuşor Dan susţine că tot ce avea de făcut coaliţia de guvernare PSD-ALDE era să lucreze serios şi cu bună-credinţă pentru a îndeplini aceste ultime recomandări şi a demonstra că, în România, progresele înregistrate în domeniul justiţiei şi luptei anticorupţie sunt durabile şi ireversibile. În schimb, coaliţia PSD-ALDE s-a străduit din răsputeri să anuleze aceste progrese prin aproape fiecare acţiune guvernamentală şi legislativă.

"Prin acest ultim raport MCV, Comisia Europeană pune în faţa guvernanţilor, fără menajamente, o oglindă a atacului lor permanent împotriva justiţiei. Puţinele progrese înregistrate se datorează activităţii unor instituţii pe care PSD şi ALDE nu au apucat încă să le distrugă. Coaliţia PSD-ALDE aduce prejudicii enorme României şi statutului ei de stat membru al Uniunii Europene", a precizat la rândul său Vlad Alexandrescu, vicepreşedinte USR.

Uniunea Salvaţi România susţine Mecanismul de Cooperare şi Verificare în Justiţie până la îndeplinirea riguroasă a tuturor recomandărilor europene privind independenţa şi stabilitatea instituţiilor statului de drept din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne