Urmările operaţiunii împotriva susţinătorilor ETA rămân în atenţia presei spaniole

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

Repercusiunile operaţiunii poliţiei împotriva susţinătorilor ETA soldată cu mai multe arestări şi percheziţii rămân şi vineri în atenţia presei spaniole. În plus, acestea scriu şi despre faptul că Spania reuşeşte să se finanţeze la preţurile de dinainte de criză sau că o fabrică din Catalonia ar vrea să se ocupe de reziduurile armelor chimice din Siria.

Premierul spaniol Mariano Rajoy caută să le interzică prin lege foştilor membri ai organizaţiei separatiste basce ETA să poată fi candidaţi la alegeri în Spania, în special la primării. Potrivit cotidianului El Pais, premierul spaniol are parte de mari presiuni atât din partea Asociaţiei victimelor terorismului, dar şi din partea aripii mai conservatoare a Partidului Popular, iar ministerele de Interne şi de Justiţie explică faptul că încă nu există o propunere de reformă în acest sens.

În plus, acelaşi cotidian spaniol anunţă vineri că a reapărut Fidel Castro. Fostul preşedinte cubanez a luat parte la inaugurarea unei galerii de artă în La Havana, în anul în care se împlinesc 55 de ani de la intrarea sa triumfală în capitala ţării.

Cotidianul El Mundo anunţă că autorităţile caută acum contra cronometru dovezile ce au putut fi ascunse după 'greşeala' de la Ministerul de Interne, în urma căreia informaţii asupra operaţiunii împotriva ETA au fost transmise prea devreme. Directorul de comunicare de la Ministerul de Interne, Albert Gimeno, şi-a prezentat demisia după ce a fost anunţată arestarea interlocutorilor deţinuţilor foşti membri ai organizaţiei separatiste basce înainte de reţinerea lor, precizează cotidianul spaniol citat.

Partidul Naţionalist Basc (PNV) şi Partidul Socialist din Ţara Bascilor (PSE) au sărit în apărarea membrilor ETA arestaţi, constată cotidianul ABC, după ce aceste formaţiuni politice au condamnat operaţiunea împotriva ETA, considerând că pune piedici procesului de pace. În plus, cotidianul spaniol mai scrie şi că senatorul Bildu (formaţiune a stângii radicale basce) Inaki Goioaga a fugit pentru a împiedica percheziţionarea biroului său.

Cotidianul La Razon notează de asemenea vineri pe prima pagină a ediţiei tipărite că socialiştii 'votează' cu Bildu şi PNV împotriva şahului dat ETA. Pe de altă parte, acest cotidian aduce noi lămuriri asupra arestărilor: dovezile indică faptul că avocata Arantza Zulueta Amutxastegi era 'comisarul politic' al organizaţiei separatiste basce şi menţinea astfel legătura dintre aceasta şi condamnaţii pentru terorism din închisori.

Spania a reuşit să se finanţeze la preţurile de dinainte de criză, anunţă cotidianul La Vanguardia, după ce Trezoreria a obţinut 3,5 miliarde de euro plătind dobânzi mai mici decât în 2005. Experţii cred că prima de risc ar putea să scadă sub 150 de puncte şi că preţurile finanţării datoriei se vor stabiliza, însă unii economişti consideră că Spania continuă să aibă aceleaşi probleme cu deficitul şi datoria publice.

Cotidianul catalan El Periodico scrie în continuare despre posibilitatea ca reziduurile armelor chimice din Siria să ajungă în Catalonia: o fabrică din Constanti a companiei Grecat ar vrea să se ocupe de ele. În tot acest timp, Spania şi SUA dau asigurări că decizia finală va fi luată de organizaţia care se ocupă de dezarmare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe