Urmările măsurii controversate din Cipru: bursele sunt pe roşu, euro pierde, preţul aurului urcă

(photos.com)

Pieţele bursiere, moneda euro şi materiile prime au fost in scădere luni in Asia, acuzând şocul provocat de decizia Zonei Euro de a impune o taxă pe depozitele bancare ale populaţiei din Cipru drept condiţie pentru salvarea Insulei de la faliment.

Moneda euro, care era cotata la circa 1,30 dolari vineri seara la inchiderea bursei de la New York, s-a devalorizat luni la mai putin de 1,29 dolari, dupa ce atinsese chiar si 1,2888 unitati, cel mai mic nivel din 10 decembrie.

Bursa din Tokyo, cea mai impotanta din Asia, care incheiase vineri la cel mai mare nivel din septembrie 2008, a pierdut 2,5% luni la inchiderea sedintei de tranzactionare.

Indicele MSCI al regiunii Asia-Pacific a coborat cu 1,8%.

Materiile prime sunt, de asemenea, pe minus. Cuprul a pierdut aproape 2%, ajungand la mai puţin de 7.600 de dolari pe tonă. Cotatia petrolului a coborat cu 1% la 92,46 dolari pe baril.

În schimb, activele percepute ca refugii au fost la mare cautare. Aurul a atins cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni, 1.608,30 dolari uncia, în timp ce dolarul a câştigat 0,6%, faţă de un coş de valute importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie