UPDATE. Răpirea românului din Burkina Faso a fost revendicată de o grupare jihadistă

Luptători jihadişti
Luptători jihadişti (Captură Foto)

UPDATE. "Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio difuzat în presă. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat", a transmis MAE în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.

În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.

"Având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia. Celula de criză continuă să colaboreze strâns, în demersurile pe care le întreprinde, cu partenerii internaţionali ai României", se precizează în comunicatul citat.

* * *

UPDATE. Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anunţat că a discutat cu secretarul general Interpol, Jürgen Stock, despre cazul românului răpit în Burkina Faso.

"Am discutat astăzi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetăţeanului român răpit în Burkina Faso şi despre evoluţia acestei situaţii. Suntem interesaţi să avem un schimb de informaţii cu Interpol în acest caz, având în vedere experienţa acestei organizaţii în problematicile de tip terorist", a declarat Gabriel Oprea, citat de b1.ro.

Întrebat despre situaţia românului răpit, fostul şef al SRI, George Maior, a replicat: "Îmi pare rău să aflăm asemenea veşti, din păcate nu am informaţii (...). Eu am spus că aceste riscuri vor creşte, atrag serios atenţia că nu suntem scutiţi de pericolul terorist şi iată că nu e vorba doar de teritoriul naţional, care este bine protejat, spun eu, este vorba şi de cetăţeni români peste tot pe glob".

"Şi faptul că România este ţintă generică pentru multe organizaţii teroriste trebuie să dea de gândit autorităţilor şi bineînţeles să implementeze legislaţia sau să elaboreze măcar legislaţia pentru care la un moment dat m-am bătut şi am pierdut", a adăugat George Maior, citat de Mediafax.

* * *

Răpirea românului din statul african Burkina Faso a fost revendicată, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, de gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune, informează B1 TV.

În mesajul audio prezentat de liderul grupării, Adnan Abou Walid Sahraoui, guvernul român este îndemnat "să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", a declarat liderul grupării în mesajul audio.

Amintim că un român care lucra ca agent de securitate la un proiect minier în statul african Burkina Faso a fost răpit recent de cinci bărbaţi înarmaţi, în apropierea graniţei cu Mali.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a decis să se întoarcă de urgenţă în ţară din Bruxelles. MAE a convocat o celulă de criză interministerială din care fac parte SRI, SIE, MAPN şi Administraţia Prezidenţială.

"Autorităţile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituţională convocată de MAE după răpire, verifică în regim de urgenţă veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criză interinstituţională convocată de MAE lucrează în permanenţă pentru gestionarea situaţiei. De asemenea, Celula de criza interinstituţională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaţionali ai României", a transmis MAE.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne