Uniunea Scriitorilor: Indemnizaţie de merit pe viaţă pentru Paul Goma

(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Într-o şedinţă care a avut loc vineri, Uniunea Scriitorilor din România (USR) a decis acordarea unor indemnizaţii de merit lunare, pe viaţă, în valoare de cite 1.608 lei unor scriitori români, printre care şi scriitorului şi disidentului Paul Goma, a anunţat Varujan Vosganian, vicepreşedintele USR.

De asemenea, alături de Paul Goma, vor mai primi indemnizaţie de merit scriitorii Mihai Zamfir, Alexandru Călinescu şi Nichita acordarea. Valoarea indemnizaţiei de merit acordate de Uniunea Scriitorilor din România este echivalentul unui salariu mediu pe economie, mai exact 1.608 lei.

USR acordă această indemnizaţie de merit din bugetul propriu.

"Propunerea privind acordarea indemnizaţiei de merit scriitorului Paul Goma, ca semn de recunoaştere a întregii sale activităţi, a fost prezentată de Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte al USR, şi a fost susţinută de Nicolae Manolescu, preşedinte USR. Propunerea a întrunit, prin procedura de vot secret, unanimitatea", a precizat Varujan Vosganian pe blogul său.

Scriitorul Paul Goma trăieşte în prezent la Paris, unde a ajuns împreună cu familia în 1977, având statut de refugiat politic.

Relaţiile sale cu statul român au fost tot timpul deosebit de reci, încă din perioada comunismului, când a avut probleme cu Securitatea.

După publicarea, în 1997, a incomodului său "Jurnal", Paul Goma a fost hărţuit şi marginalizat de elitele româneşti ale momentului pentru că "prea critica pe toată lumea".

Totodată, în 1980, scriitorul a refuzat cetăţenia franceză, considerând că este prea târziu pentru aceasta, iar, timp de mai mulţi ani, Goma s-a declarat apatrid.

"Paul Goma a refuzat multă vreme orice comunicare cu statul român. Nu ştiu cine i-a spus lui că i s-a retras cetăţenia română şi, din acest motiv, a refuzat multă vreme orice formă de comunicare cu statul român. Anul trecut, însă, Ministerul de Interne a venit cu dovada faptului că cetăţenia sa română nu i-a fost retrasă", a mai precizat Vosganian.

Pe de altă parte, Paul Goma i-a acordat un mandat lui Varujan Vosganian pentru a-l reprezenta în relaţiile cu Uniunea Scriitorilor şi cu autorităţile române, în baza căruia s-a făcut solicitarea pentru acordarea indemnizaţiei de merit.

În 1977, o scrisoare deschisă prin care Paul Goma cerea respectarea drepturilor omului în România a fost citită la Radio România Liberă, rezultatul fiind excluderea lui din Uniunea Scriitorilor din România, apoi scriitorului i-a fost reconfirmată calitatea de membru USR în noiembrie 2011.

"Domnul Paul Goma face parte din Uniunea Scriitorilor din România, conform unor hotărâri din anul 1990, iar Consiliul USR reconfirmă, prin vot, în unanimitate, calitatea de membru al USR a domnului Paul Goma. Uniunea Scriitorilor din România va sprijini toate demersurile pentru că domnul Paul Goma să dobândească toate drepturile ce decurg din calitatea sa de cetăţean român şi de membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din verificările efectuate la organele în drept rezultă că domnul Paul Goma este cetăţean român", se mai arată într-un document publicat pe site-ul USR.

Într-un comentariu postat pe blogul său, Varujan Vosganian făcea referire la modul în care scriitorul a primit vestea acestei indemnizaţii: "Nu a fost uşor să-l convingem pe Paul Goma să accepte aceste reparaţii modeste". "Nu este vorba despre reparaţii din partea statului român, pentru ca statul român nu i-a retras niciodată calitatea de cetăţean", a mai precizat Vosganian.

Paul Goma, unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi din timpul României comuniste şi unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori postbelici, s-a născut în Basarabia, pe 2 octombrie 1935. Odată cu cedarea Basarabiei fostei URSS, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură