Unitatea "anti-terorism" a regimului chinez intra in Xinjiang

Forţele de securitate chineze înăbuşe o revoltă în timpul unei demonstraţii în Urumqi, regiunea Xinjiang la 1 aprilie 2011
Forţele de securitate chineze înăbuşe o revoltă în timpul unei demonstraţii în Urumqi, regiunea Xinjiang la 1 aprilie 2011 (AFP / Getty Images)

Dupa recentele izbucniri de violenta din Xinjiang, in vestul indepartat al Chinei, autoritatile comuniste chineze au trimis sambata o echipa "de elita" anti-terorism sa efectueze "misiuni anti-teroriste".

Mass-media de stat din China a raportat ca "Unitatea de Comando Leopardul de Zapada" va intra in sudul Xinjiang-ului, in timp ce trupele desfasurate in alte parti ale Xinjiang-ului vor fi folosite ca parte a "operatiunii anti-terorism."

Cu toate acestea, masura este vazuta ca parte a suprimarii si intimidarii uigurilor de catre regimul comunist. Dilxat Raxit, un purtator de cuvant al Congresului Mondial Uigur (WUC), a criticat regimul pentru exercitarea intimidarii psihologice si politice impotriva uigurilor sub steagul combaterii terorismului. Acest lucru doar va aprofunda nemultumirea uigurilor, a declarat el pentru The Epoch Times.

Douazeci de "vehicule de patrulare pentru mentinerea stabilitatii", au fost desfasurate in Urumqi, capitala Xinjiangului, pe 9 si 10 august, in conformitate cu iyaxin.com, un portal de stiri din Xinjiang.

Coloana de automobile de politie, ofiteri paramilitari si alte forte speciale au condus pe strazile din Kuqa, Xinjiang, intr-un spectacol important ce demonstra puterea regimului militar.

Un om autointitulandu-se doar Gao, rezident in nordul Xinjiangului, a declarat pentru The Epoch Times ca, pe langa stationarea militara din Xinjiang, ofiterii interni de securitate si politia militara au oprit si au interogat uigurii pe strazi. Fortele interne de securitate sunt o unitate extrem de temuta care supravegheaza si suprima disidentii chinezi, folosind adesea mijloace extrajudiciare si brutale.

Autoritatile si-au extins, de asemenea, operatiunea anti-terorism la nivel local, recrutand informatori civili.

Hu Jun, un activist pentru drepturile omului din Xinjiang, a declarat pentru The Epoch Times ca autoritatile opereaza o alianta impotriva populatiei din Xinjiang; politia militara patruleaza strazile non-stop, iar elicopterele zboara peste oras in mod constant. Oamenii simt ca situatia este foarte tensionata, a afirmat el.

Trei incidente violente au izbucnit in Hotan si Kashgar din Xinjiang luna trecuta, printre care cele doua incidente din Kashgar de la sfarsitul lunii iulie s-au soldat cu cel putin 20 de morti.

Beijingul da vina pe teroristi pentru violenta, dar grupurile uigure din strainatate critica politicile etnice coercitive si restrictive ale regimului chinez.

Dilxat Raxit a notat ca represiunea regimului i-a facut pe uiguri sa se simta in nesiguranta acasa, pentru ca fortele de securitate chineze pot oricand intra fortat in casele oamenilor si aresta oamenii, fara a trece prin alte proceduri.

El a relatat ca localnicii i-au spus ca, daca un uigur refuza sa coopereze sau incearca sa se opuna unei perchezitii, fortele de securitate au dreptul sa traga pentru a ucide pe loc. "Acest lucru lipseste complet uigurii de drepturile lor de utilizare a procesului judiciar pentru a se apara si a face recurs", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe